Jaunieši diktē nākotni. Uzzini, kā arī tu to vari padarīt ilgtspējīgāku

Grēta Tunberga vienā no savām slavenajām runām ir teikusi: “Mēs parādījām viņiem, ka esam vienoti, un ka mēs, jaunieši, esam neapstādināmi”.

Šis trāpīgi apzīmē to, ka jaunieši visā pasaulē ir kļuvuši par ilgtspējas un klimata aktīvisma sejām - zīmē plakātus, iet demonstrācijās un ir gatavi pārskatīt savu dzīvesveidu, lai atstātu pēc iespējas mazāku ietekmi uz planētu.

Arī mūsu jaunieši Latvijā nav izņēmums. To apliecina nesen kā Sarunu festivālā LAMPA pārrunātais, “Kā jauniešiem kļūt par ilgtspējas pārmaiņu aģentiem”, kur savā pieredzē un atziņās dalījās:

  • kinoloģe, fitnesa trenere un blogere Monta Sofija,
  • students un aktīvs jaunietis Rūdolfs Kivlenieks,
  • Sabiedrības par atklātību DELNA padomes loceklis un divu Saeimas deputātu palīgs Jēkabs Kārlis Rasnačs,
  • Swedbank Korporatīvās sociālās atbildības vadītāja Madara Ūlande.

Viņi iesaka nebaidīties un savu nostāju par planētas nākotni un ko tās labā varam darīt jau šodien paust aktīvi gan publiski, gan mājās, jo tikai tā “lielajam kuģim” būs iespēja uzņemt pareizo zaļo kursu.

Lūk, diskusijā noskaidrotās piecas lietas, kas pa spēkam ikvienam jaunietim Latvijā:

  • Esi politiski aktīvs. Ļoti daudzas lietas ilgtspējas jomā nosaka valstu valdības – un tās vada tie politiķi, kurus mēs esam ievēlējuši. Piedalīties vēlēšanās reizi dažos gados nav grūti, taču tam var būt milzīga ietekme tajā, kas pēc tam pieņems lēmumus. Seko līdzi politiskajām norisēm un atdod savu balsi par tiem, kuri atbilst tavam redzējumam par planētas nākotni.
  • Praktizē ilgtspējīgus paradumus ikdienā. Tās var būt tik vienkāršas lietas kā atkritumu šķirošana, braukšana uz skolu ar riteni, vairākkārt lietojamas ūdens pudeles lietošana vai došanās uz kafejnīcu pēc kafijas ar savu termokrūzi. Tikpat labi tās var būt iepirkšanās “second hand” veikalos vai jaunu lietu nepirkšana vispār. Noteikti ir kāda joma tavā dzīvē, kas varētu kļūt ilgtspējīgāka. Visgrūtākais ir sākt, taču ar laiku izveidosies ieradums, un tas vairs nešķitīs tik sarežģīti.
  • Meklē domubiedrus. Vienam mainīt pasauli ir diezgan grūti un arī nedaudz vientuļi, turklāt ātri zūd motivācija un iedvesma, sastopoties ar grūtībām. Meklē domubiedrus skolā, universitātē, jauniešu organizācijās vai sociālajās kustībās! Būt aktīvam un iestāties par to, kam tici, ir ne vien jēgpilni, bet arī aizraujoši un jautri, turklāt daudzās kopīgās aktivitātes ļaus apgūt prasmes, kas lieti noderēs vēlāk profesionālajā dzīvē.
  • Nebaidies izteikt savu viedokli. Jauniešiem ir ko teikt par norisēm politikā, ekonomikā, izglītībā un citās sabiedrībai būtiskās jomās, un viņi ir pelnījuši tikt uzklausīti un sadzirdēti. Izsaki savu viedokli skolā, universitātē, sociālajos tīklos, un nebaidies iesaistīties diskusijās par tev nozīmīgām tēmām.
  • Aprunājies ar citas paaudzes līdzcilvēkiem. Nav noslēpums, ka atšķirīgi uzskati nereti ir tieši starp dažādu paaudžu cilvēkiem – taču neļauj tam stāties ceļā patiesi sirsnīgai sarunai! Tieši atklāta un draudzīga saruna ar vecāka gadagājuma cilvēkiem var būt sākums redzesloka paplašināšanai un izpratnes veidošana – turklāt abās iesaistītajās pusēs. Un, iespējams, tieši viena šāda saruna aizvedīs pie izvēlēm, kas pagriezīs pasauli ilgtspējīgākā virzienā.

Visu diskusiju “Kā jauniešiem kļūt par ilgtspējas pārmaiņu aģentiem” skaties šeit!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?