Kā ar mājas nosiltināšanu samazināt apkures izmaksas

Daudzdzīvokļu māju renovācija iedzīvotājiem dod iespēja samazināt apkures izmaksas un ietaupīto ieguldīt mājas sakārtošanā.

Izdevība, kas jāizmanto

Juris Sergejevs ar pārējiem 1976. gadā celtās Zvejniekciema mājas iedzīvotājiem vienojās, ka jāpiesakās un jāveic kopējā mājokļa renovācija.

“Kad veicām energoauditu, atklājās, ka varam ietaupīt gandrīz 80 % apkures izdevumu! Ja patlaban mēs patērējam 156 kilovatus uz katru kvadrātmetru, pēc siltināšanas tiem jāsarūk līdz 59 kilovatiem. Iedomājieties, cik daudz liekas enerģijas mēs patērējam!”

Šobrīd mājā esot paveikta apmēram puse darbu, par kuriem būvnieki jau saņēmuši samaksu. Tiesa gan, ceļš līdz šim brīdim nav bijis tik ātrs, kā gribētos. Lai arī Juris atzīst, ka nekādu birokrātisku šķēršļu nav bijis, tomēr saskaņošana ar ALTUM, pēc tam ar banku un dažādu formalitāšu kārtošana kopumā aizņēmusi gandrīz pusgadu. “Iespējams, ka nākamajiem ies ātrāk, mēs patlaban ieminam taciņu. Saprotams, ka nepacietīgākie mājas iedzīvotāji vairākkārt paspēja pajautāt: “Kad būs?”, bet neko darīt – mājas siltināšana ir liels projekts, un visam jānotiek kārtīgi.”

Zvejniekciema mājas iedzīvotāji par saņemto naudu veic pagraba, ārsienu un lodžiju siltināšanu, jumts, kura nolietojums bija sasniedzis jau 100 %, saņems kapitālo remontu. Nomainīti arī durvju bloki un uzliktas nojumītes, zem kurām ieklāts bruģis. Juris gan atzīst, ka gluži pa nullēm nav izdevies izbraukt, rēķini kopā ar maksājumu bankai pieaugs par aptuveni 20 centiem kvadrātmetrā, bet ieguvums ir daudz lielāks. Māja vismaz vizuāli būs gluži kā jauna. Sadārdzinājums sanācis, jo paveikti arī darbi, kas tāpat būtu jāveic bez siltināšanas. Īpašums prasa rūpes un arī līdzekļus. Daudziem vēl jāsarod ar domu, ka arī tad, ja dzīvojam dzīvoklī, esam šīs mājas īpašnieki.

Kā tas notiek?

Ja māja pieder iedzīvotājiem, tās siltināšana ir lēmums, kas jāpieņem iedzīvotājiem. Ar to nenodarbosies ne valsts, ne pašvaldība, tāpēc gaidīt, kad atnāks kāds labais ierēdnis un par jums parūpēsies, nav nekāda pamata. Viss pašu rokās. Tātad no sākuma mājas iedzīvotājiem ir jāvienojas, ka viņi vēlas to darīt. Nepieciešams iedzīvotāju vairākuma balsojums un apņemšanās ņemt kopēju kredītu, lai procesu uzsāktu. Saprotams, ka kādam ir jābūt karognesējam – tam, kurš uzņemas iniciatīvu. Ja mājā ievēlēta valde, tad būtu loģiski to gaidīt vai prasīt no viņiem. Patlaban siltināt māju ir īpaši izdevīgi, jo pieejami Eiropas struktūrfondu līdzekļi, ar kuriem iespējams segt pat 50 % izmaksu. Otru daļu var saņemt kā aizņēmumu bankā, un rezultātā iespējams, ka jūs savā īpašumā iegūsiet to pašu veco dzīvokli, bet jau daudz skaistākā un siltākā mājā, turklāt nepalielinot apkures rēķinus.

Tad, kad esat vienojušies, ka māju siltināsiet, jūsu pilnvarotajam pārstāvim jāvēršas ALTUM ar pieteikumu.

Pilnvarotā persona var būt gan mājas iedzīvotājs, kas brīvprātīgi uzņemas vadīt šo procesu, gan algota persona. Arī projekta vadītāja algu iespējams iekļaut attaisnotajos izdevumos jeb kopējā tāmē. ALTUM speciālisti jums sīki un smalki izstāstīs visu, kas jādara, bet īsumā process būs šāds. Jāveic energoaudits, kas noteiks, cik liels ieguvums mājas iedzīvotājiem būs no siltināšanas. No šī ieguvuma atkarīga summa, uz kuru varat pretendēt. Jo “caurākas” sienas un jumts, jo lielāks būs ieguvums un attiecīgi arī summa, ko varēsiet saņemt. Pamatprincips vienkāršs – apkures rēķini nedrīkst būtiski pieaugt uz bankas aizdevuma rēķina. Nākamais, kas jādara, jāatrod darbu veicēji un jāsaskaņo ar ALTUM viņu tāme.

Kad zināma nepieciešamā summa, būs oficiāli jāpiesakās grantam jeb atbalstam, un ALTUM savukārt lems, vai jums tādu piešķirt.

Ka tik kaut kas nenotiek…

Bet, ja nu pēkšņi kaut kas neizdodas vai ja būvnieki aizmūk ar naudu kabatā, bet neko nenosiltina? Kā var zināt, ka rēķini nepieaugs? Šajā gadījumā svarīgi ir saprast, ka nedz jūs, nedz būvnieki nesaņems ne centa, kamēr nebūs paveikts noteiktais darbu apjoms. Visu procesu, sākot no audita līdz pat pēdējās riģipša plāksnes pieskrūvēšanai, uzrauga bankas un ALTUM speciālisti, kas pasargās jūs no liekiem kreņķiem un neļaus uzņemties neattaisnotus riskus. Process ir izveidots tā, lai nevienā mirklī nevienam nerastos iespēja kaut ko piesavināties vai pievienot tāmei savu jauno auto. Cilvēkam, kas nodarbosies ar šī projekta vadību, nav nepieciešamas specifiskas zināšanas vai grāds – tikai mazliet brīva laika, lai varētu veikt uzdevumus, ko saņems no kompetentiem sadarbības partneriem.

Kādus darbus iespējams paveikt?

Ja veiktais audits apliecina, ka jums pieejamā summa ir tik liela, lai apzeltītu fasādi, noliktu pie durvīm marmora lauvu un izdarītu virkni citu nejēdzīgu lietu, varat to darīt, tomēr primāri šie līdzekļi domāti tieši siltināšanai. Ja sanāk pie reizes izremontēt stāvvadus, kas gan jau arī nolietojušies, vai izkrāsot kāpņu telpu, lieliski, bet pamatā tas tomēr būs jumta remonts, sienu un lodžiju siltināšana. Tā rezultātā māja izskatīsies daudz glītāka un tajā izvietoto dzīvokļu vērtība – lielāka.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?