Kā samazināt nākamo elektrības rēķinu?

Visai ģimenei pastāvīgi esot mājās un veicot gan darba pienākumus, gan mācoties un izklaidējoties, elektrības rēķins var nemanāmi, bet būtiski pieaugt.

Tāpēc kopā ar Elektrum Energoefektivitātes centra ekspertu Tomu Lāci esam sagatavojuši padomus, kas var palīdzēt izvērtēt ikdienas paradumus un samazināt nākamo elektrības rēķinu.

Izslēdz, nevis iemidzini iekārtas

Strādājot un mācoties no mājām, svarīgi ir atcerēties pēc darba pabeigšanas datoru pilnībā izslēgt. Esot gaidīšanas vai miega režīmā, dators turpina tērēt elektrību. Tāpat atceries vienmēr izslēgt televizoru, kad to neskaties. Ja ģimenē kādam ir ieradums klausīties mūziku caur televizoru, to labāk mainīt un izvēlēties radio. Neliels radio patērē 20 reizes mazāk elektrības kā 50 collu televizors.

Taupi enerģiju arī virtuvē

Kad mājas ir vienlaikus arī birojs, tēju vai kafiju noteikti gatavojam biežāk nekā ierasts, tāpēc vērts izvērtēt arī ūdens vārīšanas paradumu. Vārot ūdeni tējai vai kafijai, tējkannā lej tikai nepieciešamo daudzumu ūdens – tā mēneša laikā ietaupīsiet tik daudz elektrības, ka pietiks 15 veļas mazgāšanas reizēm.

Tāpat, lai patērētu mazāk enerģijas un laiku pusdienu sagatavošanai, vienā gatavošanas reizē pagatavo lielāku daudzumu pārtikas un nākamajās maltītēs pāri palikušo sildi mikroviļņu krāsnī vai uzplīts. Mikroviļņu krāsns ir energoefektīvākais ēdiena uzsildīšanas veids. Tai ir viszemākais enerģijas patēriņš un īss ēdiena sildīšanas laiks. Piemēram, vakariņās pagatavoto zupu ātri var servēt kā maltīti nākamās dienas pusdienās.

Ledusskapi, kas noteikti tiek atvērts biežāk nekā ierasts, iestati uz +5 °C, bet saldētavu -18 °C.

Savukārt trauku mazgāšanai izvēlies trauku mazgājamo mašīnu, ja tāda ir. Daudzi domā, ka tā tērē vairāk enerģijas un ūdens, taču patiesībā – ļauj ietaupīt.

Dod priekšroku dabīgajam

Atceries ik rītu atvērt aizkarus un žalūzijas, pat mākoņainā dienā, un ielaid mājoklī saules gaismu, tā samazināsi apgaismojuma elektrības patēriņu un uzlabosi noskaņojumu! Ja mājoklis kopumā ir gaišs, bet darba vieta atrodas tumšākā telpas daļā, izmanto tikai galda lampu, nevis visas istabas apgaismojumu. Šis noteikti ir arī īstais laiks, lai pārliecinātos, vai visiem apgaismes ķermeņiem ir LED spuldzes.

Uzturoties mājās, vismaz reizi stundā jāvēdina telpas.

Logs jāatver plaši līdz galam, nevis vēdināšanas režīmā, lai telpā ātrāk ieplūst svaigs gaiss.

Tāpat vēlams dot priekšroku dabīgiem tīrīšanas līdzekļiem, kas nepiesārņo telpu un nerada kaitējumu ģimenes veselībai. Ja vēlaties darboties radoši, varat pagatavot savus tīrīšanas līdzekļus, lietojot tādus virtuvē atrodamus produktus kā galda etiķis, soda, citrona sula, sāls vai kartupeļu ciete. Piemēram, sajauciet galda etiķi un ūdeni attiecībā 1:1 un piepiliniet savu iemīļoto ēterisko eļļu. Iepildot šķidrumu pudelē ar izsmidzinātāju, iegūsiet universālu tīrīšanas līdzekli gan virtuvei, gan vannas istabai.

Ja vēlaties mājokli atsvaidzināt, labāk to darīt ar ēteriskajām eļļām vai kadiķa zariņu, kas ir dabīgi un bez sintētiskām vielām, pretstatā mākslīgajiem gaisa atsvaidzinātājiem.

Mazgā rokas energoefektīvi

Rūpes par higiēnu iespējams vēl nekad nav bijušas tik aktuālas kā tagad, tāpēc mazgā rokas rūpīgi, taču piedomā arī par ūdens patēriņu. Rokas jāmazgā vismaz 20 sekundes, tādēļ, kamēr ieziepē tās, aizver ūdens krānu. Ja jaucējkrāns nav aprīkots ar aeratoru, jeb ūdens patēriņu samazinošu uzgali, 20 sekundēs pa to iztek līdz pat 4 litriem ūdens.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?