Ko izvēlēties - māju vai dzīvokli?

Gan dzīvoklim, gan privātmājai ir savas priekšrocības un trūkumi, tāpēc, lai atrastu sev piemērotāko risinājumu, būtiski izvērtēt gan savas iespējas, gan vēlmes un vajadzības.

DZĪVOKLIS

  • Ērta īpašuma uzturēšana

Daudzdzīvokļu mājas un tās apkārtnes uzturēšana parasti ir vienkāršāka un lētāka, jo atbildību par tās apkopi un remontu uzņemas ēkas apsaimniekotājs, piemēram, kāpņu telpu uzkopšanu, spuldzīšu nomaiņu, ūdens noplūžu novēršanu un inženiersistēmu remontu. Turpretim privātmāju īpašnieki par sava īpašuma uzturēšanu atbildīgi ir paši, tostarp par zāliena pļaušanu, notekcauruļu tīrīšanu un dažādu neparedzētu problēmu novēršanu.

  • Attīstīta infrastruktūra

Daudzdzīvokļu mājas visbiežāk atrodas pilsētās, kur līdz ar lielāku iedzīvotāju blīvumu ir zemākas infrastruktūras izveidošanas un uzturēšanas izmaksas, tāpēc iedzīvotājiem ērti pieejams sabiedriskā transporta tīkls, kā arī parki, veikali, veselības aprūpes iestādes, veloceliņi un izklaides vietas, piemēram, kafejnīcas un kinoteātri.

  • Ilgtspējīga izvēle pilsētā

Dzīvokļu namu teritorijas efektīvi izmanto zemes platību, jo salīdzinoši nelielā vietā iespējams dzīvot vairākām ģimenēm. Tādējādi varam palielināt mājokļu pieejamību blīvi apdzīvotās vietās un samazināt nepieciešamību pēc pilsētas teritorijas paplašināšanās piepilsētas vai lauku apvidos. Turklāt dzīvokļos tiek izmantots līdz pat 30% mazāk būvmateriālu nekā līdzīga izmēra privātmājās, kas samazina arī kopējo būvniecības emisiju daudzumu.

  • Zemākas izmaksas

Ja pieejamais budžets ir ierobežots un izdevumus nepieciešams samazināt, ekonomiski izdevīgāks risinājums būs dzīvoklis. Tomēr īpašuma cenu ietekmē arī tādi faktori kā atrašanās vieta, telpu stāvoklis un pieejamās ērtības. Pēc dzīvokļa iegādes uzturēšanas izmaksas ir zemākas nekā privātmājā, jo atsevišķi izdevumi daudzdzīvokļu ēkās tiek dalīti starp vairākiem ēkas iedzīvotajiem, piemēram, komunālie maksājumi, uzturēšanas izmaksas un īpašuma nodokļi. Tas gada griezumā samazina kopējās izmaksas par īpašumu, pretēji privātmājas īpašniekam, kam šāda veida izdevumi jāsedz pašam.

  • Plašākas izvēles iespējas - lielāka likviditāte

Ja esi nolēmis par labu dzīvei pilsētā, īstā dzīvokļu atrašana varētu būt vieglāka nekā mājas meklējumi. Dažādos pilsētu rajonos piedāvājumā ir arī jaunie daudzdzīvokļu namu projekti dažādam budžetam un vajadzībām - no nelieliem vienistabu dzīvokļiem līdz plašām telpām lielākai saimei. Līdz ar plašo piedāvājumu un augošo pieprasījumu, arī pilsētas dzīvokļa likviditāte jeb īpašuma vērtība ilgtermiņā būs augsta, tāpēc varēsi būt pārliecināts, ka tavs ieguldījums nenolietosies, un, nepieciešamības gadījumā, varēsi to pārdot bez papildu raizēm.

Ja sev komfortablu dzīvojamo telpu vari panākt 60 kvadrātmetru telpās, tad, visticamāk, tev dzīvokļa iegāde ir racionāls lēmums. Tomēr svarīgi paturēt prātā, ka katra cilvēka dzīvesveids un vajadzības ir atšķirīgas - tas, kas vislabāk der vienam, var nederēt citam. Tāpēc, ja ir nepieciešamība pēc lielākas dzīvojamās telpas, privātuma un sava pagalma, tad izvēle būs jāveic par labu privātmājai.

PRIVĀTMĀJA

  • Plašākas telpas un privātums

Ja esi klusuma un plašuma baudītājs, tad izvēle par labu privātmājai būs tieši laikā. Privātmājas sienas tev nebūs jādala ar kaimiņiem un varēsi brīvi justies gan par savu mūzikas izvēli vēlākā vakara stundā, gan klusu diendusu bez neparedzētiem trokšņiem. Privātmājā tev būs pieejamas arī plašākas telpas dzīvošanai, mantu glabāšanai, viesu izmitināšanai, kā arī kopīgiem ģimenes saietiem.

Tomēr svarīgi atcerēties, ka mājas izmērs tieši atspoguļos tās kopējo enerģijas patēriņu, un tāpēc rūpīgi jāizvērtē, cik liela māja patiešām ir vajadzīga. Ja pirms 10-20 gadiem privātmājas visbiežāk būvēja ar 180-200 m2 platību, tad šobrīd arvien biežāk cilvēki saprot, ka, piemēram, 4 cilvēku ģimenei pilnīgi pietiek ar 100-120m2 dzīvojamo platību, īpaši ņemot vērā, ka mājinieku skaits laika gaitā var samazināties.

  • Īpašuma vērtība ilgtermiņā

Var gadīties, ka zemes gabals labā vietā ar laiku pārspēj uz tā stāvošās privātmājas vērtību, tāpēc, kad meklē savu nākamo dzīvesvietu, rūpīgi izvērtē tās atrašanās vietu. Ēkas noveco, taču laba atrašanās vieta vienmēr saglabās savu vērtību. 

Ja zeme mājas būvniecībai tiek iegādāta kādreizējā dārzu kooperatīva teritorijā ar mazu platību un ierobežotām attīstības iespējām vai vietā ar slikti attīstītu infrastruktūru, šāda zemes gabala iegāde var samazināt arī pašas mājas vērtību. Turklāt nelikvīds zemes gabals bieži ierobežo iespēju iegūt nepieciešamo bankas finansējumu. Tāpat jāuzmanās arī no specifiska mājas plānojuma un tehniskiem risinājumiem, piemēram, baseina, lielas garāžas vai sporta zāles. Šādi papildus projekti prasa lielus finanšu resursus, taču tie būtiski var samazināt potenciālo pircēju loku un veiksmīgu nekustamā īpašuma pārdošanu nākotnē.

  • Pārvērtības bez robežām

Pārvērtību iespējas privātmājām ir teju neierobežotas, jo ar lielākiem vai mazākiem finanšu resursiem dzīvojamo telpu un pagalmu vari pielāgot savām vajadzībām un vēlmēm. Lai uzlabotu komfortu un mājas funkcionalitāti, vari izbūvēt jaunu sienu, nojaukt esošo, atjaunot inženierkomunikāciju sistēmas, mainīt grīdas segumu un daudz ko citu. Vari nomainīt pat apkures sistēmu un  investēt viedās mājas tehnoloģijās, piemēram, termostatos, viedajā apgaismojumā un drošības sistēmās, tādējādi uzlabojot ēkas energoefektivitāti, savu komfortu un drošību. Papildus vērtība ir arī pagalmam, ko vari pielāgot savam dzīvesveidam un vajadzībām, piemēram, uzstādot siltumnīcu, batutu bērniem, voljēru sunim vai izveidojot tajā krāšņu dekoratīvo dārzu.

  • Lielāka kontrole un rīcības brīvība

Privātmāju īpašniekiem ir lielāka kontrole lēmumos, kas saistīti ar mājokļa uzturēšanu, apkopi un nepieciešamajiem remontdarbiem. Privātmājas īpašnieks visbiežāk remontu var veikt bez papildus saskaņošanas sev ērtā laikā, izvēloties piemērotāko pakalpojuma sniedzēju pēc cenas un kvalitātes. Turklāt mājas īpašnieks var izvēlēties, kad nepieciešamos darbus veiks pats, un kad jāpiesaista profesionālis.

  • Plašas iespējas ilgtspējai un energoefektivitātei

Tehnoloģijām aizvien attīstoties, privātmājas īpašnieks no patērētāja var kļūt par enerģijas ražotāju. Piemēram, uz jumta uzstādot saules paneļus, vari ražot atjaunojamo enerģiju, kompensēt mājas enerģijas patēriņu, kā arī samazināt atkarību no fosilā kurināmā. Arī energoefektivitātes vai siltumapgādes uzlabošanas pasākumi privātmāju īpašniekiem neprasa papildus saskaņojumu ar kaimiņiem. Piemēram, ja esošā gāzes apkure nav finansiāli izdevīga un mājokli vēlies apsildīt ar siltumsūkni, kas darbojas no tavu saules paneļu saražotās enerģijas, vari risinājumu ieviest dzīvē sev ērtākā laikā.

Ilgtspējīgu risinājumu integrēšana iespējama gan jaunas mājas būvniecībā, gan renovējot jau esošu īpašumu. Nulles enerģijas mājas būvniecība, zaļā jumta izveide, lietus ūdens savākšanas sistēmu uzstādīšana, dabiskā apgaismojuma integrēšana arhitektūrā, videi draudzīgu materiālu un energoefektīvu iekārtu izmantošana, mājas automatizācijas sistēmas - šī ir tikai daļa no ilgtspējīgiem risinājumiem, ko var īstenot ikviens privātmājas īpašnieks.

Tātad, ja runājam par izvēli starp dzīvokli vai māju, abiem risinājumiem ir savas priekšrocības un trūkumi. Tāpēc pirms lēmuma pieņemšanas svarīgi izvērtēt pieejamo budžetu, nepieciešamo dzīvojamo platību, vēlamo atrašanās vietu, savas iespējas uzturēt īpašumu ilgākā laika periodā, kā arī tuvākas un tālākas nākotnes plānus.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?