Tērējam gudri: multikatls – neaizstājams palīgs virtuvē vai bezjēdzīgi iztērēta nauda?

Viedokļi par multikatla iegādes lietderību ir radikāli pretēji.

Vieni uzskata, ka tā ir lieka naudas izšķiešana, iegādājoties kārtējo nevajadzīgo virtuves “mēbeli”, citi, ka šī ierīce viņu sadzīvē ir teju neaizstājama. Vai patiesība ir pa vidu? Nē, drīzāk tā katram sava – multikatla iegādes lietderība ir atkarīga gan no jūsu dzīvesveida, gan gatavošanas iemaņām, gan arī no tā, vai tajā pagatavotais ēdiens garšo jums un jūsu ģimenei.

No lielisks līdz nekam nederīgs

Dažādos viedokļus lieliski raksturo diskusija Swedbank izveidotajā Facebook domubiedru grupā – Tērējam gudri, kurā uz mirkli ielūkosimies.

Inga vēlas noskaidrot, cik daudz laika var ietaupīt, gatavojot ēst multikatlā:

“Vai patiesi šāds katls ir parocīgs un izbrīvē daudz papildu laika citām vajadzīgām nodarbēm? Esmu krietni old fashioned gatavošanas ziņā. Tāpēc pat visas vakariņas pagatavot cepeškrāsnī man jau ir sasniegums. Taču saprotu, ka katru brīvu brīdi šmorēt, vārīt cept utt. piecu galvu ģimenei arī negribu.”

Viņai atsaucas Guntars, kurš acīmredzot ir multikatlu cienītājs:

“O, jā. Tā ir laime mājā.:) Es to darbināju katru dienu. Ja ne pamatēdiena, tad visu veidu piedevu – rīsu, griķu, grūbu, lēcu utt. – gatavošanai. Ieber, pielej un aizmirsti.”

Viņam piebalso arī Elīna:

“Man TOP ēdieni katlam ir zupas (saliec visu un aizmirsti – bērns atnāk mājās, un ir silta zupa) un perfekti rīsi…”

Krietni skeptiskāka ir Marina:

“Mīnuss ir tāds, ka lielākoties cilvēki to atzīst par lieku krāmu virtuvē. Tas nedara pilnīgi neko tādu, ko nebūtu ātrāk un vienkāršāk uztaisīt uz pannas, katlā vai cepeškrāsnī.”

Inga aizdomājas:

“Tātad tomēr laika ekonomijas nav???”

Marina pieber ogles:

“Drīzāk vēl lielāks čakars. Iedziļināties receptēs un funkcijās. Tas katls piedeg! Tāpat jāvaktē un jāmaisa. Gatavojot jāliek uz plīts, jo bez nosūcēja to darbināt nav diez ko prātīgi.”

Guntars oponē, piesaucot savu pieredzi:

“Pluss ir tāds, ka es labi zinu, ko un kā man tas atvieglo un uzlabo, tāpēc lietoju to katru dienu.:)”

Elīna atklāj vēl kādu trūkumu:

“Mīnuss, ka tas ir vēl viens gadžets uz virtuves letes. Jābūt vietai blakus plītij, lai ieslēgtu nosūcēju. Neuzskatu, ka tas gatavo ātrāk. Tā jēga, manā gadījumā, ir, ka var ieslēgt un aiziet. Bērnam atstāt siltu vai arī bērnam ir jānospiež viena poga (uzskatu, ka tas ir drošāk), lai uzsildītu. Mēs daudz ēdam zupas, tādēļ viegli varu uzvārīt buljonu – ieslēgt uz divām stundām un aizbraukt (man nav jāstāv klāt un pēc tam jāizslēdz). Mīnuss varbūt kādam būs, ka tas nav brīnumkatls un neaizvieto pannu vai cepeškrāsni, taču es to nemaz nesagaidu.”

Ieva nepiekrīt, ka katls neekonomē laiku:

“Laika ekonomija ir. No rīta saliec katlā visu, ieslēdz taimeri, un pusdienas gatavas. Lai gan multikatlā gatavoju tikai plovu, tas sanāk izcils.?”

Ilze dalās ar savu un mammas pieredzi:

“Nu ir, kam aizvieto, man mamma tikai tur gatavo. Veselu gadu iztika bez plīts, jo tā bija saplīsusi.
Bet mani ir atturējis tieši tas, ka tam vajag vietu, jo neesmu pārliecināta, ka tas man atvieglos dzīvi.
Arī uz plīts varu pagatavot perfektus griķus, rīsus un citus graudus. Kamēr tie top, gatavoju salātus, klāju galdu utt. ? Tā ka laikam tomēr tas nav mans.”

Kas ir multikatls?

Kā noprotams, viedokļi ir pat radikāli atšķirīgi, tāpēc, lai pieņemtu lēmumu, vajadzētu saprast, kas ir multikatls un kādas funkcijas tas pilda.

Multikatla priekštecis ir rīsu katliņš. Vienkārša ierīce, kurā uz sildelementa novietots trauks jeb katls. Tajā ieber rīsus vai putraimus, uzlej ūdeni un ieslēdz. Kad ūdens iztvaikojis un iesūcies graudos, katliņš sasniedz temperatūru, pie kuras ierīce, līdzīgi kā elektriskā tējkanna, izslēdzas, un jūsu rīcībā ir perfekti izvārīti rīsi. Šāda funkcija pieejama arī visos multikatlos un ir viena no iecienītākajām. Vienkārši uzvārīti rīsi, plovs, grūbas ar lēcām vai vienalga kādi citi graudaugi vai pākšaugi pagatavojas paši un pēc tam ilgstoši saglabā siltumu, nepiedegot un nepārvāroties. Papildus tam multikatlam ir virkne programmu, kas domātas visdažādāko ēdienu gatavošanai. Tas prot pagatavot sautējumu no sastāvdaļām, ko jūs vienkārši saliekat katlā, tvaicēt zivis vai dārzeņus, cept kūkas, vārīt zupas, dažiem ir arī jogurta pagatavošanas aprīkojums un programma. Jaunākie modeļi ir aprīkoti arī ar lēnvāres un ātrvāres funkcijām, bet, piemēram, viens no Ķīnas flagmaņa Redmond multikatliem vilina ar īpašu popkorna pagatavošanas programmu. Lielākā multikatla priekšrocība ir tā, ka nav jāseko līdzi tam, vai ēdiens nepiedeg, zupa neiet pāri katla malām, – katra programma zina, cik ilgi ēdiens jāgatavo, un jums atliek vien nospiest pareizo pogu. Šo īpašību dēļ multikatlus īpaši iecienījušas jaunās māmiņas un tēti, kuri dzīvi pakārto zīdaiņa ritmam, līdz ar to ēdiena gatavošanas process, kas nav jāuzmana, ir lielisks atspaids, īpaši mazuļa pirmajos dzīves mēnešos, kad nepārtraukti ir jābūt gataviem pamest visu, lai dotos mierināt vai pabarot bērnu.

Kādi ir multikatla trūkumi?

Pirmkārt, jāsaprot, vai jūsu ēst gatavošanas ieradumi nav pietiekami iesīkstējuši un jūs esat atvērti jaunai pieredzei. Multikatlā pagatavotais ēdiens ir ar nelielu taukvielu daudzumu, un ierindas latvieša vēderam, kas pieradis pie kārtīgi treknas, brūni apceptas maltītes, varētu nebūt saprotams.

Iekārta aizņem vietu, turklāt gatavošanas laikā tā lielākoties jātur zem tvaika nosūcēja, līdz ar to aizņem arī plīti.

Labs multikatls nav lēts. Ir vērts izsvērt, vai jūs vēlaties iztērēt vairāk nekā simts eiro par ierīci, ko nelietosiet ikdienā.

Katliņš ar laiku nolietojas, un ēdiens var sākt piedegt, tad jāiegādājas jauns, bet tie atkal ir vismaz pārdesmit eiro izdevumi.

Lielu daļu no programmām jūs nelietosiet nekad. Piemēram, cept kūkas katlā ir dīvaina ideja.

Kā izvēlēties pareizo multikatlu

Saprotiet, kāpēc jūs vēlaties to iegādāties. Vai tā uzdevums būs kļūt par centrālo figūru jūsu virtuvē vai arī tas būs rīsu katls ar papildu funkcijām. Vienkāršai rīsu un putraimu, arī sautējumu gatavošanai piemērots būs vienkāršs katls, ko Philips, Redmond, Stollar u. c. ražotāji piedāvā par 70–80 eiro. Tiem lielākoties būs pieejama arī tvaicēšanas funkcija, līdz ar to ierīce spēs izpildīt virkni vienkāršu uzdevumu. Sarežģītākiem multikatliem ir 20–40 dažādu programmu un papildu iespēja iestatīt manuālus uzstādījumus. Aizvien pieprasītāki ir multikatli, kas savienojami ar mobilo telefonu, tādējādi ļaujot kontrolēt procesu attālināti.

Kam jāpievērš uzmanība?

Dizains. Ja runa ir par ierīci, kas jūsu virtuvē ieņems centrālo vietu, tai jāizskatās atbilstoši statusam.

Trauka tilpums. Katliņi, kuros gatavojas ēdiens, mēdz būt 3–6 litru ietilpīgi. 3–5 cilvēku ģimenei optimāls būs pieclitrīgs trauks, kas arī ir izplatītākais standarts.

Jauda. Multikatlu jauda svārstās no 500 līdz 1400 vatiem. Jo katls jaudīgāks, jo ātrāk tas varēs paveikt savus uzdevumus. Ikdienas lietošanai optimāli būtu izvēlēties ierīci ar vismaz 900 vatu jaudu.

Zīmols. Zināmākie zīmoli Latvijā, kas piedāvā multikatlus, ir Philips, Redmond, Stollar jeb Sage. Izvēloties zīmolu, svarīgi ir pievērst uzmanību servisa iespējām un rezerves daļu pieejamībai. Vēlams internetā uzmeklēt un izlasīt atsauksmes par konkrēto modeli, jo arī viena zīmola ietvaros mēdz būt vairāk vai mazāk veiksmīgi modeļi.

Funkciju klāsts. Jo iespaidīgāks funkciju klāsts, jo augstāka cena. Izvērtējiet, vai tās visas jums nepieciešamas. Pievērsiet uzmanību, vai ir atliktā laika iespēja – tā var noderēt, lai no rīta jūs sagaidītu ar gardu putru vai arī, pārnākot mājās no darba, varētu sēsties pie galda, nevis sākt gatavot.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?