Kā pārdomāti un izdevīgi sagatavot bērnu skolai?

Gatavošanās jaunajam mācību gadam bieži asociējas ar traku skrējienu, lai iegādātos visu skolai nepieciešamo, kā arī pamatīgu robu ģimenes budžetā.

Taču, gatavojoties laikus, ir iespējams rast veidus, kā iegūt vairāk, tērējot mazāk.

Tāpēc, konsultējoties ar Swedbank Finanšu institūtu un vairāku skolēnu mammām, esam apkopojuši ieteikumus, kā sekmīgāk sagatavoties jaunajam mācību gadam.

Laikam ir nozīme

Ja visu skolai nepieciešamo iegādājies piemērotākajā brīdī, pirkumi ir pārdomātāki, un ir mazāka iespēja par tiem pārmaksāt. Tā, piemēram, kancelejas preces - zīmuļus, burtnīcas, penāļus, kā arī vizuālās mākslas stundām nepieciešamo piederumu iegādi ieplāno septembrī, kad iepirkšanās “bums” vasaras nogalē būs norimies, un virknē veikalu šīm precēm būs atlaides. Ņem vērā, ka bērni vasaras laikā diezgan strauji izaug, tādēļ apģērbu un apavus iegādājies pēc iespējas tuvāk septembrim, lai būtu pārliecināts, ka tie derēs vēl tuvāko laiku.

Izveido plānoto pirkumu sarakstu un sadali to uz vairākiem mēnešiem

Skaidri definē arī budžeta robežas. Šāda sistēma palīdzēs nepārtērēties un izvairīties no impulsa pirkumiem. Turklāt atceries sekot līdzi tirgotāju piedāvātajām atlaidēm un īpašajiem piedāvājumiem, pievēršot uzmanību arī ārvalstu interneta tirdzniecības platformām.

Aptaujātie vecāki norāda, ka sporta apģērbu izdevīgi aplūkot tādos veikalos, kā, piemēram, Sports Direct, Decathlon, jo bieži nepieciešams iegādāties tādu apģērbu, ar ko bērni var sportot ārā visu gadu. Tāpat daudzi par noderīgu atzīst došanos uz sporta outletiem un lietoto apģērbu veikaliem, tostarp izpētīt piedāvājumu Andele Mandele, kur var iegādāties ne tikai apģērbu, bet arī mēbeles - datorkrēslus, mācību galdus un citas lietas, kas jo sevišķi noderējis attālinātā mācību procesa laikā.

Izmanto apjoma atlaides, apvienojoties ar vairākām ģimenēm, citiem klases vecākiem un kopīgi iegādājoties nepieciešamās lietas vairumā par izdevīgākām cenām kancelejas preču vairumtirdzniecības bāzēs.

Tāpat noteikti apzini radinieku, draugu vai bērnu skolasbiedru vecāku iespējas par zemākām cenām pārdot vai arī atdot skolas lietas, mēbeles vai apģērbu, kas pašiem kļuvušas liekas. Tā ne tikai ietaupīsi naudu, bet arī rīkosies videi draudzīgāk. Tāpat apvaicājies, vai tev pieejamas kādas atbalsta iespējas vai daļēja izmaksu kompensācija pie sava darba devēja un pašvaldības.

Skolēnam paredzētos pirkumus apmaksājot ar kredītkarti, tie ne tikai tiks apdrošināti uz 180 dienām, bet ļaus arī veikt pirkumus dažādos veikalos ar īpašām atlaidēm, piemēram, veikalos:

  • Jumava – grāmatas par izdevīgāku cenu,

  • Oveikals.lv – ģimenes lokā atzīmējiet skolas sākumu ar saldumiem no “Laima”, “Staburadze” un citiem ražotājiem,

  • Centrum.lv – sagādājiet kancelejas preces skolai par izdevīgu cenu,

  • Un citos veikalos!

Tādējādi prieks par jauno skolas jaku vai somu būs ilgāks, nebēdājot, ja atgriežoties skolas ritmā, ar jauno un svarīgo lietu gadīsies kāda ķibele.

Populārā ģimeņu bloga “Viens+viens”, podkāsta "Pa Kluso" autore un divu bērnu māmiņa Laura Grēviņa Swedbank Latvija Facebook grupā “Tērējam gudri” dalījās ar atziņām par vērtīgākajiem vai gluži pretēji nebūtiskiem pirkumiem no savas pieredzes, kad gatavoja dēlu Evertu 1. klasei:

  1. Viss ergonomiskai mācību vietai nepieciešamais - galds, krēsls, apgaismojums. Noteikti ir vērts pievērst uzmanību tam, lai bērnam būtu ērti mācīties no mājām arī attālināto mācību gadījumā.
  2. Skolas soma - lai gan šķietami svarīgs pirkums, pirms iegādāties ergonomisku somu no dārgākā gala, ir vērts noskaidrot, cik daudz mantu skolēnam ikdienā būs jānēsā līdzi. Viņai nācās secināt, ka mācību soma regulāri bija gandrīz tukša, jo bija dienas, kad viss mācībām nepieciešamais stāvēja skolā.
  3. Ūdens pudele - lai arī tā nešķiet, patiesībā tas ir ļoti svarīgs pirkums. Daudzreiz lietojamā pudelē ūdens visu dienu saglabāsies svaigs, bērnam to būs ērti lietot un kopt, kā arī nebūs jāuztraucas par ūdens izlīšanu somā.
  4. Ērti maiņas apavi - kamēr bērna kāja vēl tikai aug un veidojas, īpaši svarīgi pievērst uzmanību apavu kvalitātei. Pagājušā sezonā Laura “nomedīja” kvalitatīvus zīmola apavus par labāku cenu vienā no apavu outletiem.
  5. Sporta tērps visām sezonām - atkarībā no skolas, skolēni sporto ārā visu gadu, tādēļ sporta tērpa atrašana jebkādiem laikapstākļiem var būt izaicinoša. Lai ietaupītu Laura iesaka apmeklēt dažādus sporta veikalu outletus.

Taču, pirms steidz izdarīt pirmos pirkumus, atceries aprunāties ar bērna klases audzinātāju vai kādu citu vecāku, kura bērns mācās attiecīgajā skolā, jo dažādās mācību iestādēs ir atšķirīgi paradumi un sistēma.

Kādā skolā bērns lielāko daļu mācību grāmatu var glabāt skolā uz vietas, līdz ar to var izvēlēties mazāku skolas somu, savukārt citā vietā arī mazajam pirmklasniekam būs ik dienu jādomā par visu mācībām nepieciešamo, un šādā gadījumā somu vajadzētu lielāku.

Šīs mazās nianses var būtiski ietekmēt to, cik daudz tev izmaksās skolēna sagatavošana jaunajam mācību gadam.  

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?