Zibenīgi maksājumi starp bankām pāris sekunžu laikā

Swedbank klienti internetbankā var veikt zibensātrus pārskaitījumus ne tikai starp Swedbank kontiem, bet arī uz citām bankām Latvijā.

Tas nozīmē, ka lielākā daļa maksājumu valsts robežās jau notiek pāris sekunžu laikā.

Swedbank klientiem internetbankā ir iespēja veikt ļoti ātrus, pēc būtības zibenīgus norēķinus gan starp Swedbank kontiem, gan arī veicot maksājumus uz citām Latvijas bankām, kuras pievienojušās SEPA zibmaksājumu sistēmai.

Zibmaksājumi klientiem internetbankā kļuva pieejami līdz ar jaunās maksājumu formas ieviešanu. Lai to izmantotu, klientam internetbankas maksājumu sadaļā jādodas uz izvēlni “Jauns maksājums”. Šajā gadījumā jebkurš pārskaitījums līdz 15 000 eiro uz Latvijas vai Eiropas bankām, kuras ir pievienojušās RT1 vai TIPS zibmaksājumu sistēmai, pēc noklusējuma tiks veikts kā zibmaksājums.

Zibmaksājumu saņemšana no citām Eiropas bankām, kuras ir SEPA zibmaksājumu sistēmas dalībnieces, Swedbank klientiem bija pieejama jau iepriekš. Savukārt zibmaksājumu veikšanas priekšrocību līdz šim varēja novērtēt Swedbank mobilās aplikācijas lietotāji – gan privātpersonas, gan uzņēmumi.

Zibmaksājumi Latvijā

Kā liecina Latvijas Bankas dati, 2021. gadā starp bankām veikti 18,39 miljoni zibmaksājumu 6,35 miljardu eiro vērtībā , kamēr 2020. gadā tika veikti 11,85 miljoni zibmaksājumu 2,49 miljardu eiro vērtībā. 

Latvijas Banka bija pirmā, kas 2017. gada 28. augustā eiro zonā ieviesa zibmaksājumus – zibenīgus starpbanku maksājumus, kas tiek izpildīti katru dienu jebkurā diennakts laikā, arī brīvdienās un svētku dienās. 

Zibmaksājumu attīstība patērētājiem nozīmē būtisku laika ietaupījumu un dažādas iespējas labāk rīkoties ar savu naudu, nodrošinot ērtus maksājumus 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā, 365 dienas gadā, arī brīvdienās un svētku dienās.