6. jūn, 2024

Akola Grupa – viss labi

Piedāvājam iepazīties ar jaunākajiem pētījumiem par Baltijas biržās kotētajām akciju sabiedrībām.

  • Uzlabojoties pamatdarbībai, EBITDA atgūstas un kāpj par 20 milj. EUR
  • Pilna gada EBITDA varētu būt 70–90 milj. EUR robežās
  • Paliek spēkā 1,4 EUR mērķa cena un iegādes ieteikums

Jūtami uzlabojumi pamatdarbībā

2023./2024. gada trešajā fiskālajā ceturksnī konsolidētie pārdošanas apjomi gada griezumā mainījās minimāli, tomēr par 16,9% atpalika no mūsu aplēsēm, kas skaidrojams ar zemākiem pārdošanas apjomiem graudu, eļļas sēklu un lopbarības segmentā (+1,2% gada izteiksmē līdz 214 milj. EUR) nekā mēs prognozējām. Raugoties uz pozitīvo, bruto peļņa atguvās, kāpjot par 21,2 milj. EUR gada griezumā, un sasniedza 27 milj. EUR, ko veicināja bruto peļņas palielināšanās audzēto preču tirdzniecībā (+8,9 milj. EUR gadā) un lauksaimnieku produktu un pakalpojumu segmentā (+11,6 milj. EUR). Tā rezultātā konsolidētā EBITDA (peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas) salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu uzlabojās par 20,4 milj. EUR, sasniedzot 7,6 milj. EUR, bet par trešdaļu atpalika no mūsu prognozēm, ko ietekmēja 2,7 milj. EUR vērtības norakstīšana bioloģiskajiem aktīviem lauksaimniecības segmentā.

Joprojām virzās uz labu gada noslēgumu

Grupa neparedz būtiskas novirzes no sava EBITDA mērķa diapazona, kas ir 70–80 milj. EUR par pilnu gadu. Akola 4. fiskālais ceturksnis ir lauksaimniekiem svarīgs periods, kad tie iegādājas izejvielas, un tas var palielināt pieprasījumu pēc lauksaimniekiem paredzētajiem produktiem un pakalpojumiem, kuru rezultāti pirms gada bija diezgan vāji. Turklāt šis ir arī sezonāli spēcīgs periods mājputnu gaļas noietam (sākas āra grilēšanas sezona). Visbeidzot, pēdējais fiskālais ceturksnis ir tieši tas brīdis, kad Grupa novērtē savu nākotnes ražas vērtību, kas var dot attiecīgu posteņu pieaugumu grāmatvedības uzskaitē. Kopumā uzskatām, ka Akola Grupai joprojām ir labas izredzes gadu noslēgt labi.

Iegādes ieteikums paliek spēkā

Saglabājam savas prognozes par 2023./2024. gadu konsolidētajiem pārdošanas apjomiem 1,720 milj. EUR apmērā, bet prognozes par konsolidēto EBITDA samazinām par 5% līdz 68 milj. EUR, kas galvenokārt atspoguļo nedaudz zemāku bruto peļņu lauksaimniecības segmentā. Mūsu ilgāka termiņa prognozes ir praktiski bez izmaiņām – konsolidētā EBITDA svārstīsies ap 80 milj. EUR, kas atbilst Grupas mērķa diapazonam 70–90 milj. EUR robežās. Saglabājam savu pēc DCF (diskontētās naudas plūsmas) metodikas aprēķināto mērķa cenu 1,40 EUR apmērā, līdz ar to Grupas novērtējums atbilst 2023./2024. gada prognozējamam EV/EBITDA (uzņēmuma vērtība/peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas) koeficientam 8,3x apmērā, kas ir nedaudz zem koriģētā pēdējo 14 gadu vidējā rādītāja 9,0x. Paliek spēkā mūsu ieteikums iegādāties.

Iepazīstieties ar sīkāku informāciju par šo rekomendāciju:

Ar visiem  jaunākajiem pētījumiem par Baltijas biržās kotētajām akciju sabiedrībām varat iepazīties Swedbank internetbankas sadaļā ”Ziņas un analīze” šeit: Baltijas akciju analīze - Swedbank