Akcijas vai fondi – kas ir labāks risinājums investoram–iesācējam?

Investēt Apple, Tesla vai citu pasaulslavenu uzņēmumu akcijās ir vilinājums, taču vai īstā izvēle investoram, kurš tikko kā sācis savu ceļu investīciju pasaulē?

Swedbank Investīciju jomas eksperts Rolands Zauls norāda, ka ir teju neiespējami ieteikt vienu labāko risinājumu, kas derētu investoram, kurš tikko sācis investēt. Tas pats attiecas arī uz pieredzējušiem investoriem, jo mērķi un attiecīgi izvēlētā riska stratēģija var ļoti atšķirties.

Ieguldot atsevišķu uzņēmumu akcijās, pelņa potenciāli var būt lielāka, nekā gataviem risinājumiem, piemēram, ieguldījumu fondiem, bet arī risks būs lielāks, jo atsevišķu uzņēmumu akcijas savā vērtībā var svārstīsies daudz vairāk, nekā labi diversificēts ieguldījumu fonds. Tāpēc, pirms ieguldīt akcijās, noteikti jāizvērtē, cik liela ir tava riska tolerance, kā arī, cik ilgi esi gatavs ieguldīt savus līdzekļus, un pēc cik ilga laika ieguldītie līdzekļi varētu būt atkal nepieciešami,” norāda Rolands Zauls.

Investēt pašam vai caur fondiem?

Ja esi pārliecināts par savām spējām vai vienkārši gribi uzkrāt zināšanas investīciju jomā, iespējas, ko piedāvā, piemēram, Swedbank, ir gana plašas.

Ir iespēja investēt gan Baltijas biržā esošajos uzņēmumos, gan arī Rietumvalstu - ASV, Vācijas, Zviedrijas un vel 17 citās biržās.

Turklāt jāuzsver, ka ieguldīšana Baltijas akcijās ir bez maksas, savukārt darījumiem Rietumvalstu biržās no februāra ir samazinātas komisijas, kas ieguldījumus padara vēl pieejamākus. “Tikai jāatceras, ka veicot ieguldījumus uzņēmumu akcijās un izvēloties, ko pirkt, pašam ir jāizdara mājasdarbs un jāizpēta uzņēmumu darbības rādītāji. Ja tavs mērķis ir peļņa, ne tikai pieredzes uzkrāšana, tad noteikti ir jāizprot konkrētās nozares darbība, uzņēmējdarbības modelis un citi faktori, kas var ietekmēt akciju cenas svārstības,” uzsver Rolands.

Savukārt, veicot ieguldījumus tā saucamajos gatavojos risinājumus – biržā tirgotajos fondos jeb ETF – ir iespēja ieguldīt konkrētu reģionu akciju portfeļos vai arī konkrētas nozarēs uzņēmumos, izejvielās, zeltā utt. Citiem vārdiem, tā ir iespēja ātri un vienkārši pašam izveidot diversificētu vērtspapīru portfeli. Ņemot vērā, ka lielai daļai investoru pietrūkst laika vai zināšanu, lai sekotu līdzi visām sev interesējošās nozarēs darbojošos uzņēmumu akcijām, ieguldīšana ETF ļauj ietaupīt laiku, un tā ir iespēja ieguldīt nozarēs vai indeksos, kas raisa interesi un rada uzticību.

Cik daudz investēt?

Tāpat, domājot par investīcijām, svarīgi atcerēties, ka esošais akciju tirgus stāvoklis ir mūsu nākotnes novērtējums, ņemot vērā šodienas vēsturiski zemās procentu likmes. Finanšu tirgus dzīvo nākotnē un atspoguļo investoru gaidas attiecībā uz šo nākotni nulles vai pat negatīvu procentu likmju apstākļos. Tāpēc šodien mēs dzīvojam ekonomiskās krīzes apstākļos, bet rītdien mēs jau redzam savu nākotnes dzīvi normālā pasaulē. Turklāt, visstraujāk atjaunojas tieši to kompāniju akcijas, kuru nākotnes perspektīvas mēs vērtējam kā sevišķi daudzsološas.

Ko darīt cilvēkam, kuram nav lielas pieredzes, darbojoties finanšu tirgos? Kā noorientēties? Vislabāk ievērot noteiktus principus attiecībā uz ieguldījumu portfeļa veidošanu plašākā nozīmē.

Tā, piemēram, veidojot savu ieguldījumu portfeli, var pieturēties pie vienkārša "60/30/10" principa.

Tas nozīmē, ka 60% ieguldījumu ir "portfeļa kodols", veidojot to no aktīviem, kuru vērtība ir saistīta ar esošo ekonomikas struktūru. Piemēram, finanšu tirgu kontekstā, tie var būt vērtspapīri, ko ir izlaiduši uzņēmumi, kuri veido šodienas ekonomikas "mugurkaulu". 30% līdzekļu var tikt ieguldīti "perspektīvajās" nozarēs un virzienos, kuriem ir potenciāls kļūt par nākotnes ekonomikas "mugurkaulu". Par klasisko piemēru var kalpot mobilie sakari un internets. 1990. gados tos uzskatīja par "perspektīvajiem" virzieniem, bet šodien tie jau ir kļuvuši par pirmās nepieciešamības pakalpojumiem. Nav nekādu šaubu, ka "perspektīvo" virzienu apzināšanas process nav vienkāršs un prasa pašmācīšanos vai konsultēšanos ar speciālistiem, tomēr tas ir ļoti svarīgs nākotnes finansiālās labklājības nodrošināšanai. 10% līdzekļu var ieguldīt klasiskajos aizsargaktīvos (dārgmetālos), spekulatīvos aktīvos ("lētās" problemātisko kompāniju akcijās) un aktīvos "dvēselei" (uzņēmumu akcijās, kuru produkcija ļoti patīk). Visbeidzot, diversifikācijas principa ievērošana – "neglabāt visas olas vienā grozā", "nepārvadāt visas preces uz viena kuģa" u.tml. – bija, ir un būs veiksmīga ieguldījumu procesa pamats.

Lai sāktu investēt – vispirms jāatver speciāls konts

Ja esi sapratis - ir laiks sākt investēt brīvos līdzekļus -, pirmā lieta, kas jāizdara, ir jāatver

Ieguldījumu kontā var ieskaitīt savus naudas līdzekļus no parastā norēķinu konta un veikt ieguldījumus dažādos finanšu instrumentos, piemēram, ETF, akcijās, obligācijās u.tml. Nav jāraizējas par gūtā ienākuma deklarēšanu un ienākuma nodokļa maksāšanu pēc katra pārdošanas darījuma. Sīkāka informācija pieejama šeit.

Lai gada ienākumu deklarācijas aizpildīšana būtu ērta un vienkārša, internetbankā var sagatavot ieguldījumu konta izrakstu.

Savukārt, atverot vērtspapīru kontu, var veikt ieguldījumus dažādos finanšu instrumentos, piemēram, ETF, akcijās, obligācijās u.tml. Taču pēc katra peļņu nesoša vērtspapīra pārdošanas darījuma ir jāveic ienākuma deklarēšana un nodokļa aprēķins. Kā arī pašam jāgatavo informācija deklarācijai par ienākumu no kapitāla pieauguma, izmantojot vērtspapīru konta izrakstu. Taču vērtspapīru konts, atšķirība no ieguldījumu konta, pieļauj iespēju veikt vērtspapīru pārskaitījums un saņemt vērtspapīrus no trešajām personām (draugiem, paziņām) vai ģimenes locekļiem.

Līdz ar to, ja tavs mērķis nav vērtspapīrus dāvināt sievai, bērniem vai kādam citam, tad, izsverot visus plusus un mīnusus, ieguldījumu konts būs pats piemērotākais un ērtākais risinājums pirmajiem soļiem investīciju pasaulē.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?