Krāt vai ieguldīt jeb kā vairot savu kapitālu?

Ja vien es toreiz būtu zinājis, kā būtu mainījusies mana dzīve, ja pagātnē būtu pieņemti racionāli lēmumi, kuri šobrīd šķiet tik acīmredzami?

Šī ir vilinoša doma, jo parāda, cik plašas ir mūsu iespējas tad, ja esam zinoši, pieredzējuši un liekam šīs zināšanas lietā. Piemēram, naudas ieguldīšanas jomā – zinot to, ka ieguldījumi uzņēmumu akcijās gadu no gada ir kļuvuši aizvien vērtīgāki. Par spīti finanšu krīzēm un dažādiem satricinājumiem, ilgtermiņā tie ir bijuši un būs pelnoši, pretstatā naudai, kas vienkārši glabājas kontā.

Kāpēc ieguldīt?

Ieguldīšanas popularitāte – akcijās, obligācijās, ieguldījumu fondos (tās ir daudzu uzņēmumu akciju “apvienības”) – ir skaidrojama ar spēju vairot savu sākotnēji ieguldīto kapitālu par spīti inflācijai, kas samazina naudas vērtību.

20 gadu laikā inflācija Latvijā ir sasniegusi aptuveni 100%, bet aizvadītajā desmitgadē tie ir bijuši aptuveni 16%. Ņemot vērā energoresursu cenu kāpumu, arī turpmāk tiek prognozēta salīdzinoši augsta inflācija.

Tas nozīmē, ka, katrs eiro attiecībā pret precēm un pakalpojumiem pamazām kļūst mazvērtīgāks.

Piemēram, krājot skaidru naudu mājās, inflācijas dēļ tā būtu būtiski zaudējusi savu vērtību – šodien par precēm un pakalpojumiem jau būtu jāmaksā divas reizes vairāk, nekā 2001. gadā.

Savukārt akciju tirgi desmit gadu laikā ir auguši no 170% līdz 300% apmērā (atkarībā no indeksa jeb dažādu nozaru uzņēmumu akciju “groza” – Dow Jones, S&P500, MSCI World). Vērtējot vēl ilgākā laika posmā, – kopš 1991. gada, par spīti dažādām krīzēm un kritumiem, ir pieaudzis par 1093%.

Ir vēl viens iemesls regulārai ieguldījumu veikšanai. To varētu dēvēt par salikto procentu “maģiju”. Konkrētā laika periodā (mēnesī, gadā) nopelnītais nāk klāt pie ieguldījuma pamata summas, kuru, protams, vairo arī regulārās iemaksas, tāpēc atdeve pieaug straujāk.

Piemēram, ja 25 gadu laikā ik mēnesi uzkrājumam tiek atlicināti 100 eiro, tad glabājot tos kontā, uzkrājums būs 30 000 eiro (neņemot vērā inflāciju), bet ieguldot finanšu tirgū, tavā īpašumā būtu teju 69 299 eiro (pieņemot, ka vidējais ienesīgums saglabājas 6% robežās).

Kā ieguldīt?

Vispirms, – lai veiktu ieguldījumus, ir jābūt brīviem līdzekļiem. Tā nedrīkstētu būt visa uzkrātā nauda, ja veic lielākus ieguldījumus neregulāri, vai lielākā daļa no algas, ja ieguldījumi tiek veikti katru mēnesi. Jārēķinās, ka pēc ieguldījumu veikšanas, tavā rīcībā vajadzētu palikt finanšu “drošības spilvenam” trīs līdz sešu mēnešalgu apmērā.

Jāapzinās, ka ieguldījumi vērtspapīros atmaksāsies un pelnīs tad, ja tiks veikti salīdzinoši ilgā laika posmā.

Trīs līdz pieci gadi būtu vidējs termiņš, bet desmit un vairāk gadi nozīmīgi samazinās risku, ka ieguldījums tiek izņemts brīdī, kad tirgū ir kritums. Jo ilgāks ieguldījuma termiņš, jo lielākas izredzes uz būtisku kapitāla pieaugumu.

Kā rīkoties brīžos, kad akciju tirgi piedzīvo kritumu? Šādā laikā nav ieteicams savus ieguldījumus pārdot, piedzīvojot zaudējumus. Tieši pretēji, – viena no stratēģijām ir turpināt ieguldīt, jo laikā, kad cenas kritušās, var nopirkt vairāk akciju un brīdī, kad tirgi atgūsies, būs iespēja nopelnīt vairāk.

Pats sākums: soli pa solim

Kad pieņemts lēmums par ieguldījumu veikšanu (runa var būt arī par pavisam niecīgām summām), ir ieteicams sākt ar ieguldījumu ieteikumu anketas aizpildīšanu. Anketa soli pa solim palīdzēs nodefinēt uzkrājuma mērķus, noteikt izpratnes un zināšanu līmeni par ieguldījumu veidiem, novērtēt personīgo finanšu situāciju, kā arī palīdzēs noteikt tā saucamo “riska tolerances” līmeni. Tas nozīmē dažādus riska līmeņus, kas attiecīgi nodrošina zemāku ienesīgumu pie maza riska un augstāku – pie lielāka riska (protams, šādā scenārijā ir arī augstāks zaudējumu risks).

Anketas rezultātā banka automātiski ieteiks kādu no tev piemērotākajiem ieguldījumu veidiem. Lai veiktu ieguldījumu, būs jāatver ieguldījumu konts (vienkāršāks, piemērotāks iesācējam) , kur atsevišķi priekš ieguldījumiem atvērtā kontā būs jāieskaita ieguldīšanai paredzētā nauda vai vērtspapīru konts, kas var tikt piesaistīts pie tava algas konta. Visus ieguldījumus – akcijās, fondos vai citos vērtspapīros - var veikt internetbankā. Te var vienoties arī par bezmaksas konsultāciju ar ieguldījumu speciālistu, kurš palīdzēs spert pirmos soļus ieguldījumu pasaulē.

  • Uzzini vairāk par ieguldījumu iespējām un praktiskiem soļiem, kā sākt investēt, noskatoties semināru “Krāt vai ieguldīt?”

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?