Kā rīkoties, ja Tavs auto ārzemēs iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā?

Iekļūt ceļu satiksmes negadījumā nekad nav patīkami, taču, ja tas noticis ārvalstīs, sapņu brīvdienas ātri vien var pārvērsties pārbaudījumā.

Tomēr, sagatavojoties un zinot pareizos soļus, iespējams saglabāt mieru un būt pārliecinātam par savu rīcību ārkārtas situācijā. Lūk, ko der zināt katram autovadītājam, dodoties ārpus Latvijas robežām.

Rīcība tūlīt pēc negadījuma

Ceļu satiksmes negadījumu ārzemēs īpaši saspringtu var padarīt valodas barjera, kā arī atšķirības tiesību aktos. Tāpēc svarīgi jau iepriekš izpētīt galvenās ceļu satiksmes noteikumu atšķirības valstī, uz kuru dodaties.

Iekļūstot negadījumā uz ceļa, ir nekavējoties jāapstājas un jāparūpējas par citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību, ieslēdzot avārijas gaismas un novietojot brīdinājuma zīmi. Tāpat jāpārliecinās, vai kāds nav cietis un nav jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Tālākie soļi ir atkarīgi no negadījuma apstākļiem – vai nu var aizpildīt Saskaņoto paziņojumu vai ir jāziņo policijai.  

Saskaņotā paziņojuma aizpildīšana

Ja negadījums noticis valstī, kurā darbojas OCTA Standartlīgums, tad arī ārzemēs iespējams aizpildīt Saskaņoto paziņojumu un neiesaistīt policiju, ja notikušais ceļu satiksmes negadījums atbilst noteiktiem kritērijiem.

Saskaņoto paziņojumu var pildīt, ja izpildās sekojoši nosacījumi:

  • negadījumā nav cietuši cilvēki,
  • nav nodarīti bojājumi trešo personu mantai,
  • negadījumā ir iesaistīti ne vairāk kā divi transportlīdzekļi,
  • autovadītāji vienojas par negadījuma apstākļiem;
  • auto nav radušies bojājumi, kuru dēļ tie nevar vai tiem aizliegts piedalīties ceļu satiksmē.

Lieti noderēs Latvijā saņemts Saskaņotais paziņojums vai LTAB OCTA (Saskaņotais paziņojums) aplikācija. Saskaņotais paziņojums darbojas Eiropas savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs, kā arī Andorā, Bosnijā un Hercegovinā, Šveicē, Melnkalnē, Serbijā un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē. Arī minētajās valstīs pieejamie Saskaņotie paziņojumi pēc satura, izkārtojuma un krāsām ir identiski, droši var aizpildīt arī otra autovadītāja piedāvāto Saskaņoto paziņojumu arī nepārzinot tā valodu. Ja tomēr nepieciešama papildu palīdzība, tulkošanai varat izmantot, piemēram, Google Translate lietotnes foto tulkošanas iespēju.

Ja negadījums noticis valstī, kurā darbojas Zaļā karte (Albānija, Azerbaidžāna, Maroka, Moldova, Ziemeļmaķedonija, Tunisija, Turcija, Ukraina), ir jāizsauc policija.

Apdrošināšanas atlīdzības pieteikšana par ārzemēs notikušu negadījumu

Ja ceļu satiksmes negadījumu izraisījušā transportlīdzekļa īpašnieka atbildība ir apdrošināta saskaņā ar OCTA Standartlīgumu, zaudējumu  par negadījumu atlīdzinās attiecīgās apdrošināšanas sabiedrības pilnvarotais pārstāvis Latvijā vai, ja tāda nav, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs (LTAB). Informāciju par atbildīgo apdrošinātāju var noskaidrot šeit.

Ja ceļu satiksmes negadījums noticis valstī, kurā nepieciešama Zaļā karte, jāziņo attiecīgās valsts Zaļās kartes birojam. Zaļās kartes dalībvalstu biroju  kontakti ir atrodami šeit.

KASKO apdrošināšanas gadījumā par negadījumu jāziņo savam KASKO apdrošinātajam.

Ceļu satiksmes negadījums ārzemēs var radīt nopietnus izaicinājumus, taču ar atbilstošu sagatavošanos un skaidru rīcības plānu iespējams efektīvi risināt situāciju. Nodrošinoties ar nepieciešamo apdrošināšanu – KASKO, OCTA un ceļojuma apdrošināšanu – kā arī ievērojot vietējos noteikumus, iespējams samazināt potenciālos zaudējumus un turpināt savu ceļojumu bez lieka stresa.