31. oktobris – "Naudas diena" visās Latvijas skolās

Swedbank Finanšu institūts 31. oktobrī ikvienu klasi ikvienā Latvijas skolā aicina piedalīties izglītojošā un aizraujošā tiešsaistes apmācību programmā "Naudas diena".

Sabiedrības un katra indivīda labklājībai ir nepieciešamas finanšu zināšanas un prasmes. Visefektīvāk tās apgūt jau mazotnē. Ar šādu misijas apziņu Swedbank Finanšu institūts ar Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu jau trešo gadu visas Latvijas skolas aicina piedalīties finanšu pratības iniciatīvā “Naudas diena”. Šajā dienā interaktīvā veidā skolēniem tiešsaistes lekcijās tiek stāstīts par naudu un ar to saistītiem jautājumiem. 

Bieži vien tieši pieredzes stāsti ir tie, kas uz it kā zināmām, skolā apgūstamām lietām palīdz raudzīties no citiem skatpunktiem. Iniciatīva “Naudas diena” ir viens no instrumentiem, kas sekmē izpratni par finanšu pratību, uzņēmējdarbību u.c. jautājumiem, kas jauniešu dzīvēs būs svarīga ikdienas sastāvdaļa. Esmu gandarīta par iniciatīvas sniegtajām iespējām plašam dažādu vecuma skolēnu lokam kļūt informētākiem, trenēt kritisko domāšanu un iedvesmoties,norāda izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

2023. gada Naudas dienas izglītojošajai iniciatīvai izdevās sasniegt 78% visu Latvijas skolu jeb kopumā 120 000 bērnu, kļūstot par vienojošo elementu starp skolām, reģioniem, mazajiem un lielajiem. Projekts ir Latvijā unikāls sava mēroga un arī kvalitātes ziņā, un 74% skolotāju iniciatīvu novērtē ar “teicami” un “izcili”. 

Vēlamies atrast arvien jaunus veidus, kā paplašināt jauniešu zināšanas un iedvesmot rīcībai – sākot no mazu, bet kritiskajā domāšanā balstītu lēmumu pieņemšanas līdz pat mācību uzņēmuma dibināšanai. Priecājamies, ka šogad izdevies atrast tik daudz domubiedru, kas piekrita pastāstīt par savu pieredzi un dalīties ar zināšanām,” uzsver Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons.

Swedbank Naudas diena piedāvā iespēju ikvienai skolai piekļūt aktuālām zināšanām no nozares līderiem, lai mazinātu plaisu starp teoriju un praksi. Šogad iniciatīvas ietvaros lekcijas sagatavojuši dažādu jomu eksperti, tādi kā Dairis Bertāns, Artūrs Analts, Jānis Brizga, Inta Buša, Liena Hačatarjana, Ģirts Bērziņš un citi, lai dalītos savā pieredzē sportā, mākslā, uzņēmējdarbībā. Apmācību programma sastāv no sešām dažādām tēmām un veidota tā, lai būvētu pamatus izpratnei par to, kas ir finanšu pratība, uzņēmējdarbība, mākslīgais intelekts un aprites ekonomika, kā trenēt kritisko domāšanu un izvairīties no krāpniekiem, šo informāciju pasniedzot atraktīvā veidā atbilstoši vecuma prasībām. 

Mācību noslēgumā zinātkāros skolēnus visā Latvijā iepriecinās DJ Linda Samsonova un Rīgas Cirka skolas jaunieši ar savu priekšnesumu.

Naudas dienas lekciju tēmas:

  • Mākslīgais intelekts I Inta Buša, Ģirts Bērziņš
  • Aprites ekonomika I Jānis Brizga, Gatis Maliks, Artūrs Analts
  • Finanšu pratība I Reinis Jansons, Evija Kropa, Dana Zālīte
  • Uzņēmējdarbība I Dairis Bertāns, Reinis Nikuļcevs
  • Kas ir kritiskā domāšana I Krists Felšs-Milbergs, Indra Tīruma, Liena Hačatrjana
  • Kā izvairīties no krāpniekiem I Āris Matesovičs, Evija Kropa, Reinis Jansons

Reģistrē klasi līdz 25. oktobrim!

Vairāk informācijas un pieteikšanās anketa, ko aizpildīt skolotājiem un citiem skolu pārstāvjiem, atrodama ŠEITLai piedalītos, nepieciešams vien reģistrēt dalību Naudas dienā un nodrošināt ekrānu ar skaļruni.