Kāpēc dot priekšroku ilgtspējīgam mājoklim un auto?

Ir laiks dot priekšroku ilgtspējīgām izvēlēm – uzzini 15 faktus, kā energoefektīvu risinājumu ieviešana tev ilgtermiņā var palīdzēt ietaupīt.

Māja

  1. Ieguldot ēkas energoefektivitātes klases paaugstināšanā, izmaksas par apkuri un karsto ūdeni var samazināt no 25% līdz pat 50%, atkarībā no veiktajiem energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem.
  2. Elektrības, gāzes un ūdens vadības sistēmas, kas nepārtraukti seko līdzi patēriņam un pielāgo to katra brīža vajadzībām, padara enerģijas izlietojumu efektīvāku un ļauj ietaupīt apmēram 15%.
  3. Siltumsūknis ir ilgtermiņa investīcija, – pareizi uzstādīts un apkopts tas kalpos vismaz 15 līdz 20 gadus. Atkarībā no izmantotā siltuma avota un apsildes veida, siltumsūknis ražo 3–5 reizes vairāk siltumenerģijas, salīdzinot ar parastiem elektriskās apsildes risinājumiem.
  4. Renovētajās daudzdzīvokļu ēkās apkures izmaksas ir izdevies samazināt par vismaz 30% kvadrātmetrā.
  5. Ja virs bēniņiem ir aukstais jumts bez atsevišķa siltumizolācijas slāņa un telpa nav apdzīvojama, ir svarīgi nosiltināt istabas griestus, caur kuriem no telpām aizplūst 25%–40% siltuma.

Lasi un klausies arī:

Auto

  1. Kaut arī sākotnēji dārgāks, ekspluatācijas laikā elektroauto sevi atpelnīs vidēji 5–10 gadu laikā. Ņemot vērā Latvijā ieplānotās elektroenerģijas ražotnes, kas samazinās cenu par elektrību, kā arī pieaugošās degvielas cenas. Arī –  pateicoties zemajām ekspluatācijas izmaksām un vienkāršākai apkopei.
  2. Lai gan elektroauto ražošanas procesā var rasties vairāk CO2 izmešu, nekā ražojot iekšdedzes dzinēja auto, ir svarīgi novērtēt automobiļa ilgtspēju visā tā dzīves cikla laikā. Ja auto ar iekšdedzes dzinēju 10 gados rada aptuveni 35–40 tonnas CO2 izmešu, līdzīgs elektromobilis – vidēji tikai 15–20 tonnas oglekļa dioksīda.
  3. Jauna elektroauto akumulators spēs kalpot pienācīgu laiku – aptuveni astoņus gadus, jeb ar to varēs nobraukt 160 000 km.
  4. Jaunās paaudzes elektroauto nobraucamais attālums ir pieaudzis. Maksimālais braukšanas attālums ar vienu uzlādi – aptuveni 330 līdz 550 km[1] atkarībā no akumulatora izmēra, riepām un automobiļa virsbūves tipa.
  5. Šobrīd elektroauto uzlādes iespēja ar e-mobi lietotni ir nodrošināta vairāk nekā 300 pieslēgvietās visā valstī. Ātrās uzlādes stacijā elektroauto akumulators līdz 80% tiek uzlādēts aptuveni 30 minūšu laikā.

Lasi arī:

Saules paneļi

  1. Ņemot vērā elektroenerģijas cenas un pieredzi, ka pēc sistēmas uzstādīšanas elektrības rēķins samazinās par aptuveni 50%, vidējais saules paneļu atmaksāšanās periods Latvijā ir 7 līdz 10 gadi (privātpersonām).
  2. Kvalitatīvi saules paneļi saglabā efektivitāti līdz pat 25 gadiem. Arī pēc tam to efektivitāte nav zemāka par 80% no sākotnējās jaudas.
  3. Saules paneļi ražo enerģiju arī ziemā, pavasarī un rudenī. Tiesa, ziemā iegūsi vien 10% – 20% no kopējās gadā saražotās elektroenerģijas.
  4. Saules paneļi sāk ražot elektrību, kad uz tiem nokļūst saules elektromagnētiskais starojums, nevis tiešie saules stari. Tāpēc saules paneļi ražo enerģiju arī ēnainās dienās.
  5. Ja gada saulainākajos mēnešos nespēj iztērēt saules paneļu saražoto elektroenerģiju, to var nodot tīklā un tērēt pārējā laikā, maksājot tikai par elektrības pārvadi un sadali (apmēram 30% no kopējās cenas).

Lasi un klausies arī:

Šis ir īstais brīdis ilgtspējīgai izvēlei!

Pēdējā laikā vārds “energoefektivitāte” guvis vēl nebijušu popularitāti – saņemot rēķinus, daudzi apsvēruši, vai nav laiks domāt par kādu energoefektīvāku risinājumu, lai jau nākamajā apkures sezonā par siltumu nebūtu jāmaksā trīsciparu skaitļi. Tikmēr citi jau ir ieguldījuši sava mājokļa energoefektivitātē – salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn privātpersonām izsniegto kredītu apjoms energoefektivitātes risinājumiem vairāk nekā dubultojies, savukārt finansējuma apjoms saules paneļu iegādei pieaudzis pat 14 reizes. Iedzīvotāju soļus pretī ilgtspējīgākai ikdienai atbalsta arī vairākas valsts atbalsta programmas, kuru apjoms un popularitāte turpina pieaugt.

Tagad arī Swedbank sniegs papildu atbalstu ceļā uz ilgtspējīgo ieceru īstenošanu, piedāvājot aizdevumus bez bankas pievienotās procentlikmes uz 2 gadiem no izsniegšanas brīža. Piedāvājumu varēs izmantot:

  • A klases mājokļu iegādei vai būvniecībai,
  • saules paneļu iegādei,
  • videi draudzīgu auto iegādei (ar CO2 emisijas līmeni ne augstāku par 50 g/km),
  • energoefektivitātes uzlabošanai un citu ilgtspējīgu risinājumu ieviešanai kā uzņēmumiem, tā privātpersonām.

Vairāk par piedāvājumu uzzini Swedbank internetbankā.

Par ilgtspējīgām izvēlēm!

[1] Attālums norādīts saskaņā ar pasaules mēroga harmonizēto vieglo transportlīdzekļu testa procedūras (WLTP) standartu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?