Kādas vēl bez jaunu zināšanu apguves ir studentu priekšrocības?

Līdz ar jaunām zināšanām interesējošā jomā studenti ikdienā var izmantot arī daudzas citas iespējas sava redzesloka paplašināšanai.

Neatkarīgi no sava vecuma vai jomas, ko apgūsti augstskolā vai koledžā, studentu dzīve paver plašas iespējas gan profesionāli, gan personīgi. Kopā ar bakalaura programmas "Starptautiskās komunikācijas vadība" studenti Nadīnu Kokoreviču esam apkopojuši dažādus bonusus, ko iespējams izmantot ikvienam studentam.

Kontaktu veidošana karjeras izaugsmei

Mācoties augstskolā, tu satiec daudz un dažādus domubiedrus. Tu tiecies ar jaunajiem studentiem, veido jaunas attiecības, kas nākotnē tev var palīdzēt, lai atrastu darbu un veidotu savu karjeru. Tā kā katrs esat daļa no vienas organizācijas un ar līdzīgām interesēm, jūsu ceļi nākotnē, ļoti ticams, krustosies. Tāpēc kontaktu veidošana ir lieliska iespēja, ko ieteicams izmantot ikvienam studentam.

Dalība studējošo pašpārvaldē

Studējošo pašpārvaldē ir iespēja iesaistīties visdažādākajos projektos vai arī uzņemties kāda konkrēta projekta vadību. Tu vari atrast sev piemērotāko un interesantāko tēmu un līdzdarboties dažādās aktivitātēs. Vari iemēģināt roku, piemēram, vadībā, mārketingā, komunikācijā un pat jurisprudencē. “Pašpārvalde ir lieliska vieta, lai tīklotos un satiktu sev līdzīgi domājošos, jo šeit vienuviet pulcējas aktīvākie studenti. Tev ir dota iespēja ietekmēt augstskolas dzīvi, norisi un pat vadības lēmumus,” savā pieredzē dalās studente, papildinot, ka dažās no augstskolām par dalību studējošo pašpārvaldē var saņemt pat atlaidi studijām.

Pieeja pilnteksta zinātniskajai informācijai

Vairums augstskolu saviem studentiem nodrošina piekļuvi dažādām datu bāzēm, kas sniedz iespēju bez maksas un reģistrācijas piekļūt pilnteksta zinātniskajai informācijai. To var lasīt, lejupielādēt, kopēt, izplatīt, drukāt, citēt vai izmantot jebkurā citā legālā veidā bez finansiāliem, tiesiskiem vai tehniskiem ierobežojumiem. Pieejamā informācija ir tik plaša, ka izmantošanas iespējas un ieguvumi ir neierobežoti.

Bezmaksas konferences un vieslekcijas

Papildus plašajam lekciju klāstam, ko apmeklē savas studiju programmas ietvaros, nereti augstskolas organizē dažādas vieslekcijas, kur par konkrēto tēmu vari uzzināt padziļināti no nozares eksperta, ārvalstu vieslektora vai jomas praktiķa un uzņēmēja. Plašākam redzējumam neaizmirsti izmantot iespēju bez maksas piedalīties dažādās konferencēs, ko piedāvā augstskolu sadarbības partneri.

Uzņēmējdarbības pieredze jau augstskolas solā

Papildus obligātajām praksēm lekciju ietvaros nereti tiek organizētas ekskursijas un vizītes pie uzņēmējiem un dažādām organizācijām. Varbūt kāds no satiktajiem būs tavs nākamais darba devējs vai vēl labāk – tu iedvesmosies savas biznesa idejas attīstīšanai. Nereti augstskolas piedāvā izmēģināt spēkus biznesa inkubatoros vai akseleratoros. Tajos pieejamas mentoru programmas, kurās vari konsultēties ar augsta līmeņa ekspertiem, atlaides telpu nomai, iespēja noformēt juridisko adresi jaunuzņēmumam. Tu vari piedalīties arī pasākumos un konkursos ar iespaidīgām veicināšanas balvām sava biznesa uzsākšanai.

Erasmus studiju pieredze

Izmanto unikālo iespēju daļu no studiju programmas apgūt ārvalstīs, papildus zināšanām izzinot starpkultūtu komunikāciju un iepazīstot jaunus draugus no dažādām pasaules valstīm. “Erasmus+” programma rīko bakalaura, maģistra un doktorantūras studentu apmaiņu starp vairāk nekā 34 valstīm. Studiju periodam jābūt vismaz 2 mēnešus (vai 1 akadēmisko semestri vai trimestri) ilgam, taču maksimālais ilgums ir 12 mēneši. Turklāt apmaiņa uz ārzemēm vari doties vairākas reizes – gan kā students, gan kā praktikants, kopējam ārzemēs pavadītajam laikam nepārsniedzot 12 mēnešus.

Atlaides kafejnīcās, kino un dažādās tirdzniecības vietās

Vēl kāds ne visiem zināms, taču ļoti noderīgs bonuss ikvienam studentam ir iespēja savu maksājuma karti pārvērst arī par studenta apliecību. To vari paveikt jebkurā vecumā, ja vien esi skolēns un students, bankā piesakot ISIC maksājuma karti. Swedbank ISIC karte ir viena no skolēnu un studentu pieprasītākajām kartēm, jo tā sniedz daudz priekšrocību. Vienlaikus tā ir arī starptautiski atzīta skolēna/studenta apliecība, ar kuru ir pieejamas atlaides vairāk nekā 550 vietās visā Latvijā (tostarp Spotify, Ezītis miglā, McDonald's, Jānis Roze u.c.) un 150 000 vietās visā pasaulē. Lai saņemtu Swedbank ISIC karti, ir jābūt vismaz 6 gadus vecam un jāmācās kādā no Latvijā akreditētām mācību iestādēm.

“Man augstskola asociējas ar tādu kā smilšu kasti. Tu saņem formiņas (zināšanas un informāciju no lekcijām) un tālāk jau vari darboties praktiski, piemēram, iesaistoties inkubatorā, studentu pašpārvaldē, dažādos konkursos vai rakstīt zinātniskos darbus mentora pavadībā. Tu izspēlējies un sabūvē savas smilšu pilis. Turklāt, papildus tam visam, šī smilšu kaste ir lieliska vieta jaunu kontaktu veidošanai un aizraujoša laika pavadīšana ar citiem tās biedriem, kā arī ar tiem, kuri atrodas ārpus tās,” par iespējām, mācoties augstskolā dalās studente Nadīna.

Saistītie raksti:

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?