Ģimenes ceļojums uz Baltijas valstīm – ko redzēt Lietuvā, Igaunijā un Latvijā

Plānojot vasaras ceļojumus, mēs mēdzam lūkoties uz tālām un eksotiskām valstīm, lētiem Eiropas kūrortiem, bet tepat Latvijā vai kaimiņos mūs gaida īsti piedzīvojumi un Eiropas līmeņa serviss.

Dodoties ceļojumā Latvijā vai uz kādu no kaimiņvalstīm, mēs varam būt droši, ka mūs uzņems kā savējos. Visas trīs valstis ir eirozonā, tātad nav problēmu ar valūtas maiņu vai rēķināšanu, cik kas maksā mūsu naudā. Plaši pieejama ir iespēja norēķināties ar karti, turklāt banka ir katrā pilsētā, līdz ar to nav problēmu atrisināt jebkādas problēmas.

Igaunija – pasaka pie Baltijas jūras

Baltijas jūra, kas apskalo visu trīs Baltijas valstu krastus, Igaunijā parūpējusies par īpašu piedzīvojumu un iespēju dažādību.

Ceļojums “Pērnava – Hāpsalu – Sāremā – Hījumā”

Pērnava

Jūras līcis apmīļo tā krastā ieritinājušos piejūras paradīzi Pērnavu. Omulīgi krodziņi, ūdens atrakciju parks un viesnīcas ar izcilu spa piedāvājumu atpūtniekus vilina kā sirēnu dziesmas, bet satraukumam nav pamata – šeit kuģotājiem, autobraucējiem un kājāmgājējiem briesmas nedraud, tikai augstākā līmeņa serviss.

Ko redzēt?

1993. gadā izveidotais Somā (Soomaa) Nacionālais parks ir otrs lielākais nacionālais parks Igaunijā. Uz Pērnavas un Viljandi robežas esošais Somā parks ar saviem lielajiem, cilvēku gandrīz neskartajiem purviem un dabīgajām līkumainajām upēm ir viena no Igaunijas dabas pērlēm. 

Kihnu, mūžsenā jūrasbraucēju un zvejnieku sala, ir septītā lielākā sala Igaunijā. Kihnu tradicionālā kultūra – apģērbs, valoda, mūzika un rokdarbi – ir iekļauta UNESCO mutiskā un garīgā mantojuma meistardarbu sarakstā.

Kihnu salā, kurā mitinās aptuveni 700 iedzīvotāju, valda kopienas tipa dzīvesveids, senas paražas, kihnu valoda un dziesmas. Vietējiem iedzīvotājiem neatņemama dzīves sastāvdaļa ir dejas un mūzikas instrumentu spēlēšana.

Hāpsalu

Hāpsalu ir īsta miera osta Baltijas jūras krastā – tās koka namiņi, šaurās ielas, kuras ved uz lieliskiem restorāniem un spa atpūtas centriem, rada absolūtā miera un harmonijas sajūtu. Ja senos laikos šo kūrortu bija iecienījuši Krievijas cari un citas smalkas personas, tad tagad tas ir atvērts un pieejams visiem.

Ko redzēt?

Patstāvīga pastaiga pa Hāpsalu promenādi sākas no Lēnes aprinķa muzeja un noslēdzas pie Rannarootsi muzeja. Vairāk nekā stundu ilgās ekskursijas laikā gūsiet pārskatu par promenādes vēsturi un Hāpsalu galvenajiem apskates objektiem – Kūrzāli, Saules pulksteni un Čaikovska soliņu.
Papildus šiem pazīstamajiem objektiem redzēsiet arī jaunās atrakcijas, piemēram, Allikas paviljonu, brīvdabas deju laukumu, laivu tiltiņu, peldēšanas tiltiņu, lapeni un Kūrzāles terasi.

Igaunija ar slavena ar saviem spa kūrortiem, un Hāpsalu ir vieta, kur to izbaudīt vislabāk.

Sāremā un Hījumā

Igaunija var lepoties ar savām salām. Lielākās no tām – Sāremā un Hījumā – noteikti jāapmeklē ikvienam ceļotājam. Unikālās dabas takas ir iecienījuši garo pastaigu cienītāji, bet piekrastes viļņi vilina sērfotājus un kuģotājus.

Ko redzēt?

Buru kuģis "Lisette"piedāvā braucienus Hījumā ūdeņos, jo salai apkārt esošie ūdeņi ir aizraujoši un daudzveidīgi, slēpjot sevī stāstus par kuģiem un jūrniekiem, vējiem un vētrām.  Šejienes ostas ir viesmīlīgas un drošas, arī saliņas un jūra piedāvā atklāšanas priekus. 

Kuresāres bīskapa cietoksnis, kas tautā tiek dēvēts arī par Kuresāres pili, ir būvēts 14. gadsimtā. Mūsdienās cietoksnī iekārtots Sāremā muzejs. 

Vai meklē interesantas un aktīvas atpūtas iespējas kopā ar ģimeni vai draugiem? Vēlies pārbaudīt savas spējas un iegūt jaunas prasmes? Tad dodies uz Sāremā piedzīvojumu parku "Hallikivi", kas ir pareizā vieta, kur pavadīt brīvo laiku un baudīt aizraujošas nodarbes brīvā dabā.

Lietuva – dzīvā daba un iespaidīga vēsture

Lietuvas vēsture ir iespaidīga un atspoguļojas kultūrvēstures pieminekļos, ko mūsdienās aplūkot tūristiem. Varens klosteris, iespaidīga pils, bet tam visam apkārt apbrīnojama daba un lieliski cilvēki.

Ceļojums “Traķi − Anīkšči – Kauņa”

Traķi

Lietuvas lielkunigaitija bija varena valsts ar vareniem karavadoņiem. Tās galvaspilsēta Traķi joprojām ir spilgta šī diženuma lieciniece un ļauj tajā ielūkoties arī saviem viesiem. Turklāt visapkārt pilsētai ir neskaitāmi ezeri, kas piedāvā gan izbraucienus ar kuģīšiem, gan citus ūdens priekus.

Ko redzēt?

Traķu salas pils atrodas uz salas Galves ezerā, Traķos. Pils būvniecību 14. gadsimtā uzsāka Lietuvas dižkunigaitis Ķēstutis. Ap 1409. gadu viņa dēla Vītauta Dižā vadībā pils galvenie būvniecības darbi jau bija pabeigti. Pats valdnieks Vītauts Dižais mira šajā pilī 1430. gadā. Pils bija viena no Lietuvas dižkunigaitijas stratēģiski svarīgākajām vietām. Iespaidīgs tūrisma objekts, kas obligāti jāiekļauj savā plānotājā.

Cauri Varniku botāniskajam zooloģiskajam liegumam ierīkotā 5 km garā izziņas taka dabas mīļotājiem piedāvā pastaigu pa iespaidīgu apkārtni, baudot šeit sastopamo bioloģisko daudzveidību. Varniku liegumā ir unikāls meža biotops, cilvēka darbības neskarta meža platība, kurā sastopamas iznīkstošas, retas vai nekur citur nesastopamas augu sugas.

Anīkšči

Dabas draugiem noteikti jāapmeklē Anīkšči – 15 kilometru gara dabas taka, kas vijas cauri noslēpumainam mežam un slīd garām gleznainajiem Šventojas upes krastiem. Dabu iespējams baudīt arī šaursliežu dzelzceļa vagoniņā. Šeit pieejamas arī visdažādākās atrakcijas bērniem, iespējas iepazīt senos arodus, zirgu izjādes un citi prieki.

Ko redzēt?

Viens no visvairāk apmeklētākajiem tūrisma objektiem Lietuvā ir pastaigu taka koku galotnēs. Tā ir 300 metru gara taka, kuras augstākais punkts sasniedz 21 metru. Taka, kas izveidota no tērauda un betona konstrukcijām, apmeklētājus vilina ar iespēju palūkoties uz seno Anīkšču mežu no augšas. Klejojot pa koku galotnēm, ir iespēja redzēt Sventājas upi, Anīkščus un ceļus uz pilsētu no putna lidojuma. 

Burbišķa muiža ir iemitinājusies Anīkšču reģionālajā parkā, netālu no Rubiķu ezera, 8 km no Anīkščiem. Tēlainajā Anīkštas upes kreisajā krastā jau iztālēm uzmanību piesaista stilīgs, stalts nams – XIX gs. arhitektūras piemineklis, neoklasicisma perioda pērle, kas apbur ar izsmalcinātību
un eleganci.

Kauņa

Kauņa ir Lietuvas otra lielākā pilsēta, tā atrodas divu upju – Nemūnas un Neres – krastā. Draudzīgās cenu politikas dēļ ir iecienīta Kauņas lidosta, bet ir vērts atrast laiku, lai iepazītu arī pašu pilsētu – gan vecpilsētas šarmu, gan muzejus, bet pavisam noteikti jāapmeklē Pažaisles klosteris, kas ir patiešām iespaidīga būve, ko mēdz salīdzināt ar Sv. Pētera Baziliku Romā.

Ko redzēt?

Pažaisles klosteris atrodas Kauņas austrumu nomalē, Kauņas jūras pussalā. Klosteri 1662. gadā nodibināja Lietuvas lielkņazistes lielkanclers Kristups Zigmants Pacs kamaldoliešu mūkiem. Baroka stila klostera celtniecība turpinājās līdz 1674. gadam un atkal atsākās 1712. gadā.

Pirms dodies ceļā, parūpējies par savu finanšu drošību

Parūpējies par finansiālo drošību un reizē "disciplīnu" un ņem ceļojumā līdzi savu kredītkarti, jo lielākā daļa pirkumu ir apdrošināti - gan tie, kas veikti ārzemēs, gan tie, kas veikti tepat, kaimmiņu pilsētā. Kā arī, neplānotu tēriņu gadījumā ir pieejams kredītlimits.

  • Ceļojumu apdrošināšana

Izvēloties Platinum vai Zelta kredītkarti, varēsi lieki neraizēties arī par ceļojumu apdrošināšanu – tā jau tev būs pieejama bez papildu maksas. Apdrošināšana pēķšņu likstu gadījumā parūpēsies gan par tevi, gan ģimeni, ar ko ceļosi kopā.

  • Digitāli pārvaldi savas kartes arī otrpus robežām

Ja tomēr ar karti gadās kāda liksta, šajā situācijā noderēs Swedbank mobilā lietotne – tajā nobloķēt karti būs visātrāk un ērtāk. Uzreiz pēc tam vari karti aizvietot, ko ērti vari izdarīt gan savā mobilajā lietotnē, gan Swedbank internetbankā. Kā arī – ja nu ceļojuma burzmā piemirsīsies tik ierasta ciparu kombinācijā kā kartes PIN kods, to ērti iespējams aplūkot ar lietotnes palīdzību (gan maksājumu kartes, gan kredītkartes kodu), lai arī kurā pasaules daļā atrastos. 

  • Skaidra nauda

Lai arī nu jau vairākās tirdzniecības vietās klientiem iespēja norēķināties ar karti, ir vērts atcerēties par vietām, kurās līdzi noderēs skaidra nauda, piemēram, vietējais tirgus, kas nereti ir viens no iemīļotiem ceļotāju apskates objektiem. Ja neesi paguvis skaidru naudu izņemt pirms ceļojuma, ar Swedbank Zelta vai Platinum kredītkarti to bez papildu komisijas maksas par skaidras naudas izņemšanu varēsi izdarīt arī otrpus robežai kādā no tuvākajiem bankomātiem. Tomēr der atcerēties - tieši tirgū, kur valda liela burzma, var sastapt arī pa kādam garnadzim. Tāpēc skaidro naudu izņem tikai tik, cik plāno tērēt, un glabā to dažādās vietās - tā, lai cilvēkam no malas nav skaidri redzams, ka, lūk, šim iebraucējam zem cepures, bet šim bikšu kabatā paslēpts prāvs naudas žūksnis. Jo skaidrs ir viens - nozagta nauda no kabatas būs pazudusi ar galiem un jautājums, ko risināsi ar vietējās policijas labvēlīgo atbalstu, taču nozagta karte var tikt tūlītēji bloķēta, tādējādi padarot garnadžu guvumu par bezjēdzīgu.

Latvija – bagātība pie pašu durvīm

Ne vienmēr jāšķērso valsts robeža, lai sajustu patieso ceļojuma garšu. Visas Latvijas bagātības iepazīšanai nepietiktu ar vienu vai divām nedēļām, tāpēc iesakām plānot ceļojumu viena novada robežās. Tadējādi pagūsi izbaudīt gan novada kultūras un vēsturisko piedāvājumu, gan dabu, relaksāciju un gastronomisko dažādību.

  • Ko redzēt Kurzemē?

Kurzemes ceļojumā neaizmirsti apmeklēt krāšņo un radošo Kuldīgas pilsētu un doties pastaigā Kaļķu ielas kvartālā uz Kombučas ražotni Rudy’s Kombucha, klavieru rūpnīcu Klavins Piano un citiem radošajiem uzņēmumiem. Ventspils zinātnes centrā VIZIUM varēsi nokļūt nākotnes pilsētā un novērtēt mūsdienu tehnoloģiju attīstību zinātnē un izglītībā. Liepājā baudi Baltijas jūras varenību pie garākā Latvijas mola – Ziemeļu mols – vai neaizmirstamu viesnīcas pieredzi Liepājas karostas cietumā.

  • Ko redzēt Vidzemē?

Vidzemes iepazīšana var pavērt jaunus apvāršņus jau šķietami zināmām pilsētām un novadiem. Noteikti izmēģini atpūtu dabā, izstaigājot kādu no Mežtakas vai Jūrtakas pārgājienu maršrutiem, iepazīsti Cēsu pilsētas kultūras piedāvājumu vai izsenis slaveno viduslaiku pils kompleksu. Asāku izjūtu piekritējiem papildus enerģijas lādiņam palīdzēs Valmieras Sajūtu parka Taka kokos ar četriem nobraucieniem pāri Gaujai.

  • Ko redzēt Zemgalē?

Zemgales piedzīvojumus sāc ar gardās konfektes “Gotiņa” degustāciju un pagatavošanu uzņēmuma Skrīveru saldumi Emociju fabrikā, tālāk izbaudi aristokrātisko Zemgales pusi, apmeklējot Bauskas pili, Rundāles pili vai Mežotnes pili. Dabas cienītājiem patīkamus pārsteigumus sagādās LVM dabas parks Tērvete ar Glempinga mājiņām kokos vai pat pazemē.

  • Ko redzēt Latgalē?

Latgales izzināšanai iesakām veltīt vairākas dienas, jo krāšņā Latgale apveltīta ne tikai ar pasakainiem ezeriem un dabas takām, bet arī bagātām tradīcijām, kurās tagad iespējams ielūkoties ikvienam. Izgaršo Latgali Latgales kulinārā mantojuma centrā, aplūko laikmetīgās mākslas šedevrus Daugavpils Marka Rotko Mākslas centrā, baudi koncertus Latgales vēstniecībā GORS un ļauj sevi palutināt ar kādu pirts vai SPA rituālu.

Sava maršruta plānošanai izmanto oficiālās Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tūrisma mājaslapas. Savukārt, iedvesmojošām nakstmītnēm idejas vari smelties Instagram kontā @kur_palikt

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?