Sporto gudri: labāko sporta pulksteņu TOP 10

Veselīgs dzīvesveids aizrauj aizvien vairāk cilvēku, un saprotams, ka šai tendencei seko līdzi arī tehnoloģiju ražotāji.

Viedpulksteņi un viedās aproces kļuvuši par neatņemamu atribūtu cilvēkiem, kas skrien, nūjo vai nodarbojas ar citām fiziskajām aktivitātēm. Modernās ierīces prot noteikt veikto attālumu, saskaita patērētās kalorijas, mēra pulsu, ziņo par ienākošajiem zvaniem, straumē mūziku un pilda vēl milzums daudz citu funkciju. Aktuālākais piedāvājums, kas tagad pieejams arī Latvijā, – iespēja ar viedpulksteni vai aproci veikt norēķinus. Tas nozīmē, ka, dodoties rīta skrējienā, nav nepieciešams ņemt līdzi naudas maku, lai pa ceļam nopirktu ūdeni vai pēc treniņa paēstu brokastis. Atliek vien izvēlēties pulksteni vai aproci, kam pieejama šāda funkcija, un pieslēgties Swedbank mobilajai lietotnei.

Swedbank Klientu servisa pārvaldes vadītājs Vadims Frolovs stāsta: “Sekojot mūsu klientu paradumiem, redzam, ka pieaug ne vien viedtālruņu, bet arī citu viedierīču lietojums, īpaši aktīva dzīvesveida cienītāju vidū. Tieši tāpēc esam priecīgi par iespēju šiem klientiem visā Baltijā nodrošināt iespēju veikalos, kioskos un citviet norēķināties ar Fitbit vai Garmin viedtālruni vai aproci, kas atbalsta Fitbit Pay un Garmin Pay. Praktiski tas nozīmē, ka tagad, dodoties skrējienā vai veloizbraukumā, mājās var atstāt gan maku, gan mobilo tālruni.”

TOP 10 labākie sporta pulksteņi

Tehnoloģiju portāls Techradar, kura eksperti ikdienā pēta visas jaunākās ierīces, kas parādās tehnoloģiju tirgū, analizējot ierīču dizainu, funkcionalitāti, baterijas veiktspēju un citus parametrus, izveidojuši 2022. gada labāko sporta viedpulksteņu TOP 10. 

  • Garmin Fenix 7

Fitnesa entuziastu vidū popularitāti iekarojis viedpulksteņa Garmin Fenix sērijas pulksteņi. Papildus visām funkcijām, ko piedāvāja vecākais brālis (Fenix 6), jaunākajā sērijas modelī pievienotas dažādas jaunas funkcijas, kā piemēram, iespēja izmantot iepriekš ielādētu aktivitāšu profilu sportiskām aktivitātēm. Tas ņems vērā iepriekšējo sportošanas vēsturi, piemēram, skrienot, un ļaus novērtēt sasniegto tempu distancē, ko vēlies sasniegt. Lai arī viedpulkstenim saglabāts klasikais Garmin pogu izkārtojums, šis ir pirmais Fenix pulkstenis ar skārienjūtīgo ekrānu.

Šis nav tikai pulkstenis skrējējiem — papildus pilnam profilu komplektam, kas paredzēts skriešanai dažādās intensitātēs un vidēs - ceļu, taku un iekštelpu skriešanu - ir pieejams arī milzīgs treniņu rīku komplekts riteņbraukšanai, peldēšanai, pārgājieniem, kāpšanai un daudzām citām aktivitātēm.

  • Garmin Instinct 2

Instinct 2 akumulatora darbības laiku var izmērīt nedēļās, nevis dienās vai stundās. Papildināts ar Power Glass™ stiklu saules enerģijas uzlādei. Viedpulkstenis ir ļoti izturīgs pret triecieniem, kritieniem un āra temperatūras izmaiņām, padarot to par labu iespēju arī taku skrējējiem. Garmin šīs sērijas viedpulktsenņiem ir pievienojis dažādas jaunas krāsas, lai jūs būtu viegli pamanāms, pētot meža maršrutus.

  • Garmin Forerunner 945

Neatkarīgi no tā, ar kādu sporta veidu nodarbojaties, Forerunner piedāvās plašu iespēju klāstu, rūpīgi sekos jūsu veselībai, palīdzēs kontrolēt esošo treniņu veiktspēju un ieteiks labākos treniņu risinājumus. Viedpulkstenim ir  ļoti laba baterijas izturība un bezkontakta norēķinu sistēma Garmin Pay™ ļaus ērti veikt maksājumus, izmantojot pulksteni, lai maku varētu atstāt mājās.

  • Coros Pace 2

Sverot tikai 29 gramus, tas ir tikko pamanāms uz plaukstas locītavas. Viedpulkstenī ir iekļautas vairākas funkcijas, kuras varētu atrast dārgākos skriešanas pulksteņos, tostarp “AI trenažieris”, kas palīdzēs pārvaldīt treniņu slodzi. Pateicoties COROS GPS akumulatora tehnoloģijas efektivitātes iespējām, Coros Pace 2 piedāvā 30 stundu pilnu GPS akumulatora darbības laiku.

  • Coros Apex

Ja skriešanu uztverat nopietni, bet Garmin Forerunner 945 un Fenix 6 ir pārāk dārgs priekš jūsu atvēlētā budžeta, Coros Apex ir lieliska alternatīva, nodrošinot plašu un lietderīgu treniņu datu kopumu. Apex Pro piedāvā 40 stundu akumulatora darbības laiku pilnajā GPS režīmā - par 14% vairāk nekā sākotnējā APEX versija.

  • Polar Vantage V2

Piemērots tiem, kam sports ir kas vairāk nekā tikai rīta skrējieni. Polar Vantage V2 nodrošina vairākus biometriskos datu un apmācības rīkus, papildus V2 ir dažādas ekstras, kas piešķir tam priekšrocības un padara to par labāko. Noderīgs papildinājums Vantage V2 viedpulkstenī – skriešanas tests, kas palīdz sekot līdzi progresam un personalizēt pulsa, ātruma un jaudas zonas. Atkārtojot šo testu vēlāk, pulkstenis sniegs izmērāmas indikācijas par to, kā laika gaitā uzlabojas jūsu fiziskā sagatavotība.

  • Polar Grit X

Kā liecina viedpulksteņa apraksts, Polar Grit X ir paredzēts nopietniem sportistiem, kuri nopietni plāno savus piedzīvojumus ārpus ikdienas rutīnas. Ja meklējat kvalitatīvu un nedaudz lētāku alternatīvu Garmin Fenix 6, šis varētu būt labākais skriešanas pulkstenis.

  • Garmin Enduro

Garmin Enduro darbojas līdzīgi kā Fenix 6, kas Techradar veidotajā sarakstā ierindojas ceturtajā pozīcijā, un tam ir līdzīgs displejs. Taču viens nozīmīgs aspekts, kas izceļas no šī un pat no visiem citiem Garmin pulksteņiem: akumulatora darbības laiks. Enduro var darboties līdz pat 65 dienām viedpulksteņa režīmā un piedāvā 80 stundu GPS akumulatora darbības laiku, ja tiek izmantota saules enerģija. Pieejama VO2 max noteikšana taku skrējienā, balstoties uz trases un reljefa specifiku. Izturīga un pret dažādiem laikapstākļiem noturīga konstrukcija ir izstrādāta, lai atbilstu sarežģītākajiem sacensību apstākļiem.

Kas ir bezkontakta maksājumi?

Fitbit un Garmin izmanto NFC (near-field communication) jeb tuva darbības lauka sakaru tehnoloģiju. Lietotājam vienkārši jāpieskaras bezkontaktu maksājumu terminālim ar viedierīci, lai veiktu maksājumu. Klienti var maksāt ar saviem viedpulksteņiem visur, kur tiek pieņemti bezkontakta karšu maksājumi, maksimālā maksājuma summa būs tāda pati kā kartei. Lai sāktu izmantot šo iespēju, Swedbank maksājumu karte jāpieslēdz ierīcei, jāiestata parole un kartes pieslēgšana jāapstiprina jaunajā Swedbank lietotnē vai internetbankā.

Tērējam gudri domubiedri slavē sporta pulksteņus

Facebook domubiedru grupā Tērējam gudri diskusijā par ierīcēm, kas noder sportojot, grupas biedri vienojās, ka sporta pulkstenis ir kļuvis par svarīgu dzīves sastāvdaļu. Zanda atklāj, ka ir Fitbit Versa īpašniece:

“Var darīt visu – skaitīt soļus, izmērīt dažādas sporta aktivitātes, arī mūziku klausīties un, kā izrādās, veikt arī maksājumus kartes vietā. To gan vēl neesmu izmantojusi, bet kopumā man ļoti patīk – var droši iet ūdenī, un nekas nenotiks. Ja ļoti gribas, izmērīs arī miegu.”

Viņai pievienojas vēl viena Fitbit Versa lietotāja Telma:

“Man arī ir Fitbit Versa. Izmantoju pēc pilnas programmas − mūzikas pārslēgšanai (var saslēgt arī ar Smart TV un spēlēt mūziku caur TV, kam pieslēgta skaņu sistēma), regulāri veicu maksājumus, ziemā peldu, un pulkstenis skaita, cik esmu nopeldējusi (aptuveni 20 metru kļūda gan ir), skrienu, braucu ar velo, skatos miegu, izmantoju modinātāju, un pulkstenis atgādina, kad dienas laikā vajag izkustēties un kad − padzerties. Man ļoti patīk saņemt pulkstenī atgādinājumus – var aši uzmest aci, piemēram, esot pie stūres, nav jāmeklē, kur tas telefons pīkst. Manuprāt, šī ir viena no labākajām ierīcēm gan cenas, gan iespēju ziņā aktīviem cilvēkiem. Kārtīgi sportisti gan izvēlas ko nopietnāku.”

Fitbit fanu klubam pievienojas arī Annija:

“Man ir Fitbit Charge 3. Ļoti patīk, ka var maksāt ar pulksteni, nav jāņem līdzi lieki loriņi. Mēra dažādas aktivitātes, ūdensdrošs, es peldu un pēc treniņa redzu, cik nopeldēts, cik ātri utt. Tāpat arī skrienot, pastaigājoties, trenažieru zālē. Papildus saņemu ziņojumus no telefona, izmantoju modinātāju, Relax funkciju, kas palīdz ātrāk iemigt, sekoju paradumiem, redzot, kā tie iespaido miegu. Piemēram, ja telefonu pārstāju lietot ātrāk, tad labāk guļu utt. Mūziku gan šajā pulkstenī klausīties nevaru, bet tam man ir telefons un Bluetooth austiņas."

Savukārt Māris dalās jau vairākus gadus ilgā skriešanas pieredzē:

“Sāku ar Endomondo 2012. gada nogalē. Iesākumā austiņās klausījos mūziku no telefona, tad austiņas no TomTom pulksteņa, bet tad pārtraucu, jo skaņa traucē baudīt apkārtējo vidi. Tagad lietoju Polar M430 – labākais cenas un iespēju attiecības ziņā. Bez austiņām.”